De Kamer maakt zich zorgen over uitwassen rond draagmoederschap.
NOS Nieuws

Teeven wil nog geen nieuw beleid draagmoeders

Het beleid rond draagmoeders wordt voorlopig niet aangepast, zegt staatssecretaris Teeven. Maar hij wil misstanden wel aanpakken.

In een debat met de Tweede Kamer verwees Teeven enkele keren naar een staatscommissie. Die commissie onder leiding van oud-burgemeester Wolfsen van Utrecht doet in opdracht van het kabinet onderzoek naar allerlei vraagstukken rond ouderschap. Daarbij komen ook draagmoeders aan de orde. Teeven benadrukte dat het een ingewikkeld onderwerp is, met veel ethische en juridische kanten en dat hij daarom het rapport afwacht. Dat is er waarschijnlijk volgend voorjaar.

In de Kamer bestaan zorgen over de volgens velen te passieve houding van het Openbaar Ministerie. In Nederland is commercieel draagmoederschap niet toegestaan. In een aantal andere landen wel.

Berustend

Onder meer regeringspartij PvdA is kritisch over Teeven. Woordvoerster Arib vindt de staatssecretaris berustend en niet actief genoeg. Volgens haar komt het geregeld voor dat Nederlandse ouders in het buitenland een kind "bestellen" en dat draagmoeders "gebruikt" worden.

Teeven wil nog wel eens met het Openbaar Ministerie praten, maar zei dat het niet voor niks is dat er de afgelopen jaren weinig veroordelingen zijn geweest. Hij benadrukte dat iedereen tegen het kopen van een kind is. "Maar is een draagmoeder benaderen, de onkosten vergoeden en daar nog een klein bedrag bovenop doen, het kopen van een kind?" vroeg hij zich af. Ook voor de verdere discussie daarop verwees hij naar de staatscommissie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl