De Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis
NOS Nieuws

Griekse minister in het hol van de leeuw

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis is vandaag op bezoek in het hol van de leeuw: Berlijn. Hij zal met zijn Duitse collega Wolfgang Schäuble praten over de schuldenproblematiek. De Duitsers hebben 65 miljard euro in de schuldenprogramma's van Griekenland gestoken en hebben een zeer grote stem in de onderhandelingen met Athene.

Volgens correspondent Jeroen Wollaars wordt het erg spannend wat de Griekse minister zijn Duitse collega gaat zeggen en hoe die daar op reageert. Berlijn wil de voorwaarden voor de miljardenleningen aan Athene namelijk niet versoepelen. De Duitsers staan op het standpunt "afspraak is afspraak" en voorlopig is de bewegingsruimte bij de Duitsers nul, zegt Wollaars.

Varoufakis zal Bondskanselier Merkel vandaag niet ontmoeten. Die liet eerder wel al weten dat ze geen kwijtschelding van schulden accepteert.

Minister Varoufakis op weg naar Berlijn

ECB

Varoufakis bezocht gisteren president Draghi van de Europese Centrale Bank. 's Avonds maakte de ECB bekend geen Grieks schuldpapier als onderpand meer te accepteren. Daardoor kunnen de Grieken geen geld meer lenen bij de ECB en komt het land verder onder druk te staan.

De Grieken hebben een totale schuld van 320 miljard euro. In ruil voor steun van de trojka (de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds) moeten de Grieken hervormingen doorvoeren. Verkiezingswinnaar Syriza heeft al gezegd een groot deel van die hervormingen niet uit te voeren, zoals het privatiseren van overheidsbezittingen en het ontslaan van ambtenaren.

Minister Varoufakis wil Merkel-plan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl