De voorzitter van de eurogroep, minister Dijsselbloem, kwam vorige week langs bij minister Varoufakis
NOS Nieuws

'Griekse minister speelde mooi weer'

Griekse banken kunnen vanaf volgende week geen geld meer lenen bij de Europese Centrale Bank (ECB). Met dit bericht verraste de ECB-top in Frankfurt gisteren de financiële wereld. Het besluit van de ECB kan grote gevolgen hebben voor het noodlijdende Griekenland, zegt economieverslaggever Eva Wiessing.

Wat is er gisteren in Frankfurt gebeurd?

"ECB-president Draghi en zijn collega's van de centrale banken in de eurolanden zeggen dat Griekenland zich niet aan de afspraak houdt om zijn financiële huishouding op orde te brengen. De ECB heeft zich steeds soepel opgesteld in de kredietverlening aan Griekse banken. Daarbij werden Griekse staatsobligaties als onderpand geaccepteerd, hoewel dat in feite junkbeleggingen zijn. Frankfurt kneep dus een oogje dicht op voorwaarde dat Griekenland zich aan het saneringsprogramma houdt. Daar is de ECB nu niet meer van overtuigd."

Hoe kwam het zover?

"Het huidige programma loopt eind deze maand af. Griekenland dacht nog even de tijd te hebben om orde op zaken te stellen. Maar de ECB concludeert nu dat de nieuwe Griekse regering zich nooit aan de afspraken gaat houden. Integendeel, het programma loopt helemaal uit de rails, nu de overheid weer meer ambtenaren aanneemt en de pensioenen verhoogt."

Waarom waren de Griekse minister van financiën en ECB-president Draghi gisteren nog zo opgetogen?

"Minister Varoufakis speelde mooi weer omdat hij niet anders kon, maar heeft het verhaal van Draghi absoluut te horen gekregen."

Wat moeten de banken in Griekenland nu?

"Er is nog een achterdeurtje om aan geld te komen. De banken kunnen aankloppen bij de centrale bank in Athene, die op zijn beurt een beroep kan doen op een noodloket van de ECB, de Emergency Liquidity Assistance (ELA). Dat kan gaan om tientallen miljarden euro's. Maar die leningen zijn veel duurder."

Wat heeft dit voor gevolgen?

"Toen in december bekend werd dat er verkiezingen kwamen, zag je dat veel Grieken nerveus werden en geld van de bank haalden. Op die manier is zo'n 15 miljard euro bij de Griekse banken weggevloeid. Ik kan me voorstellen dat vermogende Grieken door het nieuws van gisteren behoorlijk zenuwachtig zijn geworden en dat ze meer geld van de bank halen. Dat is vervelend, want het kan betekenen dat de banken nog meer moeten lenen tegen een hogere rente. De regering in Griekenland staat dan onder een nog hogere druk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl