Jordaanse studenten protesteren na de moord op de gevechtspiloot
NOS Nieuws

Rouw en wraaklust in Amman

In Jordanië wordt een dag na het bekend worden van de dood van gevechtspiloot Muath al-Kassasbeh gerouwd. Correspondent Sander van Hoorn is in de hoofdstad Amman en ziet dat steeds meer mensen beginnen in te zien dat hun land in oorlog is met IS. “De roep om wraak is groot.”

Dat werd vanochtend al duidelijk toen Jordanië twee veroordeelde terroristen ter dood bracht. En daar blijft het waarschijnlijk niet bij. Een woordvoerder van de regering heeft laten weten dat het land een grotere rol wil vervullen binnen de internationale coalitie die tegen IS strijdt.

Grondtroepen

Volgens Van Hoorn moet Jordanië wel iets doen, maar of meer luchtaanvallen genoeg zijn is de vraag. “Het valt dan nog steeds in het niet bij wat de VS doet, de grootste partner in de coalitie.”

“Een andere optie is het sturen van grondtroepen, maar het lijkt me sterk dat Jordanië dat alleen gaat doen." Volgens de correspondent is het nu aan de regering om goed te luisteren naar wat het grootste deel van de samenleving wil. “Die wil wraak, maar op welke manier? De bevolking wil gerustgesteld worden en het gevoel krijgen dat hun leiders genoeg doen.”

Onze oorlog?

Er zijn mensen in Jordanië die achter IS staan, maar die houden zich nu stil, merkt Van Hoorn in Amman. "Dat is wel het belangrijkste wat ik hier vandaag merk. Het klimaat is er niet naar. Veel mensen willen nu wraak. Zelfs de mensen die van tevoren dachten: dit is niet onze oorlog, waarom zouden wij zij aan zij vechten met de Amerikanen? Die zijn nu van mening veranderd en dat verbaast me wel een beetje."

Publieke opinie

Andere Arabische landen zijn niet zo fel als Jordanië, "maar die hebben ook niet hetzelfde meegemaakt", legt Van Hoorn uit. "Je ziet dat ze er anders in staan. De Verenigde Arabische Emiraten zijn bijvoorbeeld gestopt met actief bombarderen toen de Jordaanse piloot gevangen werd genomen."

Van Hoorn zegt dat veel afhangt van de publieke opinie in de landen die aan de coalitie meedoen. Die zal bepalen hoe deze landen mee blijven doen aan de bombardementen boven Syrië en Irak.

"En dat is belangrijk voor de Amerikanen en het Westen. De Arabische landen leggen qua aantal bombardementen niet zoveel gewicht in de schaal, maar het is wel belangrijk voor de legitimatie van de strijd. Zij zorgen ervoor dat het niet alleen het Westen is dat luchtaanvallen uitvoert en maken het argument dat dit een kruistocht is minder hard."

Jordaniërs willen jacht op IS

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl