Bart Nooitgedagt bij de rechtbank in Amsterdam Osdorp in 2007
NOS Nieuws

'Situatie advocaat Meijering is stuitend'

"Het is in potentie gevaarlijk wat het OM en de rechter-commissaris doen. Het dagvaarden van strafrechtadvocaten kan cliënten of mensen uit het milieu zo bang maken dat ze er misschien voor gaan zorgen dat hun advocaat nooit iets kán gaan zeggen."

Voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten, Bart Nooitgedagt, noemt het dagvaarden van advocaat Nico Meijering in het NOS Radio 1 Journaal "een onwenselijke en stuitende situatie".

Heeft u eerder meegemaakt dat een advocaat wordt gedwongen om te getuigen?

"Ik heb het zelf niet eerder meegemaakt, het is ook buitengewoon ongebruikelijk dat een advocaat op deze manier wordt bejegend. Er is een circus opgetuigd, een façade. Beide autoriteiten weten dat deze getuige nooit iets zal kunnen en willen zeggen. Advocaten hebben een geheimhoudingsplicht die nagenoeg absoluut is.

Op het moment dat mensen uit het milieu of cliënten de vrees krijgen dat hun advocaat informatie zal gaan prijsgeven die ze hem hebben toevertrouwd en die kan leiden tot een strafproces, kunnen ze zich zo bedreigd voelen dat ze misschien overgaan tot maatregelen waardoor hun advocaat niets meer kán gaan zeggen. Het OM loopt met deze actie als een olifant door de porseleinkast."

Betekent dat dat Meijering gevaar loopt?

"Meijering heeft een strategisch verstandige beslissing genomen door het verhaal zelf naar buiten te brengen. Zo heeft hij onmiskenbaar duidelijk gemaakt dat hij absoluut niets zal gaan zeggen."

Wat betekent het voor de beroepsgroep van strafrechtadvocaten?

"Je moet strafrechtadvocaten kunnen vertrouwen. Het zal voor iedereen duidelijk zijn dat deze advocaat doet wat hij moet doen en niet doet wat niet mag.

Bij sommige autoriteiten wordt de geheimhoudingsplicht niet zo strikt gevolgd. Dat is een hoogst onwenselijke en stuitende situatie. Daarom is het belangrijk dat deze discussie nu prominent op de kaart staat."

Kan het nog gevolgen hebben voor Meijering dat hij is weggelopen?

"Hij zou gegijzeld kunnen worden. Maar zodra men dwangmiddelen gaat toepassen, dan zijn de verhoudingen dusdanig verstoord dat we daar de komende periode niet overheen komen.

Het debat nu en de aandacht in de media zouden voldoende moeten zijn om te laten doordringen bij sommige autoriteiten dat dit onaanvaardbaar is. Het is een kansloze exercitie die nodeloos schade toebrengt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl