Bayern München-coach Udo Lattek knuffelt Lothar Matthäus in 1985
NOS Voetbal

Van Bayern tot Barcelona, prijzen won Lattek overal

Oud-trainer Udo Lattek, die zondag op 80-jarige leeftijd overleed, kende geen spectaculaire carrière als speler, maar als trainer veroverde hij zestien prijzen. Lattek is samen met de Italiaan Giovanni Trapattoni de enige oefenmeester die alle Europacups wist te winnen.

Na zeventig wedstrijden in de spits bij VfL Osnabrück, begon hij op 30-jarige leeftijd aan zijn trainersloopbaan. Hij werkte bij de Duitse voetbalbond als jeugdtrainer en later als assistent-trainer van het nationale team.

1970-1975: Bayern München

Op 14 maart 1970 begon Lattek, 35 jaar oud, bij Bayern aan zijn eerste klus als hoofdtrainer. Hij kwam op initiatief van de spelersgroep, omdat vier internationals (Franz Beckenbauer, Sepp Maier, Gerd Müller en Georg Schwarzenbeck), al met hem gewerkt hadden bij de Mannschaft.

Lattek haalde drie grote talenten naar München (Paul Breitner, Uli Hoeneß en Rainer Zobel), die hij nog kende uit zijn tijd als jeugdtrainer. Hij smeedde een ijzersterk team, dat zorgde voor een van de succesvolste periodes in de geschiedenis van Bayern. Die periode werd bekroond met de winst van de Europa Cup 1 in 1974, toen Atlético Madrid in de finale verslagen.

Vanwege tegenvallende prestaties en onenigheid met spelers werd Lattek in januari 1975 ontslagen.

Lattek op schouders na winst Europa Cup I

1975-1979 Borussia Mönchengladbach

Lattek tekende na zijn avontuur in Beieren bij Borrusia Mönchengladbach, nadat hij eerder al een toezegging had gedaan aan Rot-Weiss Essen. "Wat zou u doen, als u de keus had tussen een fiets en een Mercedes?", was de verklaring van de eigenzinnige trainer.

Hij trof bij Borussia een goede ploeg, met onder anderen Allan Simonsen, Jupp Heynckes en Berti Vogts. De nieuwe trainer legde veel nadruk op de defensie en veroverde met die speelstijl twee landstitels. In 1979 volgde Latteks tweede grote internationale succes, want door Rode Ster Belgrado in de finale te verslaan, werd de UEFA Cup veroverd.

Een persoonlijke tragedie, zijn 15-jarige zoon overleed aan leukemie, bracht de succestrainer ertoe om Duitsland te verlaten. Hij verhuisde naar Zuid-Europa.

Wat zou u doen, als u de keus had tussen een fiets en een Mercedes?

Udo Lattek, 1975
Udo Lattek met Diego Maradona

1981-1983 FC Barcelona

Spanje gaf hem afleiding: "Ik had een nieuwe opgave nodig en Barcelona was toen de lastigste club ter wereld. Ik moest mijn aandacht 24 uur per dag aan de club geven." In Barcelona wist Lattek zijn Europese trilogie te voltooien. Standard Luik werd bedwongen in de finale van de Europa Cup voor bekerwinnaars.

Na dat succes in 1982 kwam sterspeler Diego Maradona naar Catalonië. De verhouding tussen de Argentijn en zijn Duitse trainer raakte een jaar later bekoeld. Maradona was niet op tijd voor het vertrek van de spelersbus, waarna Lattek opdracht gaf om zonder de wereldster weg te rijden. Korte tijd later werd de trainer ontslagen.

1983-1987 Bayern München

Lattek keerde terug naar Bayern om te werken met topspelers als Karl-Heinz Rummenigge, Lothar Matthäus, Dieter Hoeneß en Jean-Marie Pfaff. Hij vestigde definitief zijn naam als Duitslands succestrainer door nog drie kampioenschappen en drie bekers te winnen.

In 1987 zwaaide Lattek af om technisch directeur te worden bij 1. FC Köln, waar hij in 1991 ook één wedstrijd op de bank zat.

Een jaar later trainde hij nog een half seizoen Schalke 04 en in 2000 keerde hij voor de allerlaatste keer terug om Borussia Dortmund in de laatste vijf duels voor degradatie te behoeden.

Udo Lattek was in 2000 interim-trainer van Borussia Dortmund.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl