De Australische journalist krijgt bij zijn aankomst een warm welkom
NOS Nieuws

Peter Greste weer thuis in Brisbane

De Australische journalist Peter Greste is weer thuis. Na 400 dagen in een Egyptische cel kwam hij aan op de luchthaven van Brisbane in de staat Queensland. Daar werd hij verwelkomd door vrienden en activisten die voor zijn vrijlating hadden gestreden. Ze droegen borden met de teksten als "Journalistiek is geen misdaad".

Aan hen vertelde Greste hoe opgetogen hij was: "Dit moment heb ik in gedachten minstens 400 keer geoefend tijdens de afgelopen 400 dagen."

Greste (49) werd zondag door de Egyptische autoriteiten vrijgelaten. Daarna bracht hij, om op verhaal te komen, twee dagen door op Cyprus. Zijn Egyptische collega's Mohamed Fahmy, die ook de Canadese nationaliteit heeft, en Baher Mohamed zitten nog vast. Over hen maakt Greste zich zorgen.

Gerechtigheid

"Als het terecht is dat ik ben vrijgekomen, dan geldt dat ook voor hen", zei hij. "Egypte heeft nu de kans om te laten zien dat gerechtigheid niet afhangt van je nationaliteit." Fahmy heeft overigens afstand gedaan van zijn Egyptische nationaliteit om de kans te vergroten dat hij vrijkomt. Volgens de Canadese autoriteiten zal dat spoedig gebeuren.

De journalisten van al-Jazeera zaten vast omdat ze een platform zouden hebben geboden voor het gedachtegoed van de Moslimbroederschap, die verboden is. Hun veroordeling tot celstraffen van zeven tot tien jaar leidde tot internationaal protest. Vorige maand bepaalde het Hof van Cassatie in Caïro dat het proces tegen Greste en zijn twee collega's over moest.

Welkom thuis

De zaak heeft de gemoederen in Australië flink beziggehouden. Kranten en websites hebben er bijna een half miljoen woorden aan gewijd, schrijft de Sydney Morning Herald in een open brief aan de journalist. De kop ervan luidt: "Welkom thuis, Peter Greste. Je hebt zoveel gemist in 400 dagen".

"Van de verbijsterende eerste dagen van je arrestatie tot aan de euforische momenten van je vrijlating hebben de Australiërs je zaak gevolgd. Meer dan duizend artikelen verschenen erover in Australische kranten en op hun websites." Er staat zelfs een grafiek bij met van week tot week het aantal woorden.

En vervolgens wordt Greste bijgepraat over al het Australische nieuws dat hij het afgelopen jaar heeft gemist, waaronder de coming out van zwemmer Ian Thorpe, de dood van autocoureur Jack Brabham en het verdwijnen van vlucht MH370. "En nog steeds weigerden we om jou te vergeten."

Journalist Greste weer thuis

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl