Kamer wil snel einde aan problemen met pgb-betalingen
NOS Nieuws

Kamer wil snel einde aan pgb-problemen

De Tweede Kamer wil dat er zo snel mogelijk een einde komt aan de problemen met de persoonsgebonden budgetten. Het CDA eiste gisteren excuses van staatssecretaris Van Rijn voor de problemen met de pgb's. PVV en 50Plus sloten zich daar vandaag bij aan.

Sinds 1 januari lopen de pgb-betalingen via de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Mensen krijgen hun persoonsgebonden budget niet meer rechtstreeks op hun rekening. De nieuwe methode is bedoeld om fraude te voorkomen.

Een paar maanden geleden moesten mensen met een pgb hun contracten met zorgverleners naar de SVB sturen. Pas na goedkeuring door gemeente of zorgkantoor wordt tot uitbetaling overgegaan. Bij de Sociale Verzekeringsbank konden ze het werk niet aan, waardoor veel mensen nog niets hebben gehoord en geen geld hebben gekregen. Door de problemen hebben ook duizenden zorgwerkers nog geen salaris ontvangen.

Maandagavond schreef Van Rijn aan de Tweede Kamer dat alle houders van een persoonsgebonden budget hun declaratie over januari naar de SVB kunnen sturen. CDA-Kamerlid Keijzer noemde de brief "een systeembrief". Volgens Keijzer is er ruim van tevoren gewaarschuwd voor de dingen die mis konden gaan.

'Ongelofelijk zuur'

Vrijwel de gehele Tweede Kamer eiste vanmiddag dat de problemen zo snel mogelijk worden opgelost. D66 vroeg Van Rijn of er binnen tien dagen duidelijkheid kan komen. D66 en SGP vragen zich ook af of het een eenmalig overgangsprobleem is of dat de problemen elke maand terugkomen.

De PvdA spreekt van een "ongelofelijk zure situatie". De VVD dringt erop aan dat de ICT en bereikbaarheid van de Sociale Verzekeringsbank "zo snel mogelijk verbeteren". 50Plus-Tweede Kamerlid Krol vroeg zich af of Van Rijn zijn eigen salaris wil opschorten tot alle zorgverleners zijn uitbetaald.

Het is volgens de regeringsfracties nu niet aan de orde om te evalueren of de staatssecretaris alle waarschuwingen voldoende serieus heeft genomen. "Alle energie moet nu eerst gebruikt worden om de huidige problemen op te lossen", aldus de PvdA.

Het debat gaat rond 16.30 uur verder. Dan spreekt staatssecretaris Van Rijn.

Kamer over PGB problemen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl