Een deel van het wrak wordt uit de rivier in Taipei getakeld

Ramptoestel TransAsia had motorprobleem

Het verongelukte toestel van de Taiwanese maatschappij TransAsia had een motorprobleem. Kort na het opstijgen van de luchthaven Songshan bij Taipei meldden de piloten dat er een motor was uitgevallen.

"Mayday, mayday, engine flameout", is te horen op opnames van de luchtverkeersleiding. Even later, vier minuten na de start, werd het contact verbroken. Het uitvallen van een motor (een flameout) kan komen doordat de brandstoftoevoer stokt of doordat de brandstof niet volledig verbrandt. Een tweemotorig toestel moet overigens op één motor kunnen vliegen.

Op videobeelden is te zien dat het toestel met een vleugel een taxi op een snelweg raakt en vervolgens in de Keelung-rivier terechtkomt. Waarom het toestel zo vloog, met de vleugels verticaal, is niet duidelijk. In lokale media wordt erop gespeculeerd dat de piloot een scherpe bocht naar links maakte om in de rivier terecht te komen en niet op de flatgebouwen even verderop.

Dodental

Aan boord van het toestel, een ATR-72, waren 58 mensen. Van hen zijn er vijftien gered. Het dodental staat op 23; de overige inzittenden worden nog vermist. Waarschijnlijk zaten de meeste van hen in het voorste deel van de romp. De kans dat onder hen nog overlevenden zijn, is erg klein. De chauffeur en de passagier van de taxi die werd geraakt, zijn gewond.

Het toestel was op weg naar het eiland Kinmen. Dat hoort bij Taiwan, maar ligt vlak voor de kust van het Chinese vasteland. Aan boord waren 31 Chinezen. De luchthaven van Kinmen wordt vaak gebruikt door inwoners van de Chinese miljoenenstad Xiamen, ongeveer tien kilometer daar vandaan.

Betrouwbaar

De verongelukte ATR-72 was pas vorig jaar opgeleverd en had op 26 januari nog onderhoud gehad. De propellervliegtuigen van de Frans-Italiaanse producent staan bekend als betrouwbaar. Wel stortte vorig jaar, ook in Taiwan, een ATR-72 van dezelfde luchtvaartmaatschappij neer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl