Een filiaal van de warenhuisketen
NOS Nieuws

'Het is hier een sterfhuis'

  • Wessel de Jong

    Verslaggever Economie

  • Wessel de Jong

    Verslaggever Economie

Het V&D-personeel krijgt van klanten veel hatelijke en kwetsende opmerkingen naar aanleiding van het dreigende faillissement.

"Het is hier een sterfhuis. Waarom zou ik betalen? Jullie krijgen toch ook niet betaald van je baas. Dat zei een klant hier vanochtend tegen mij. Nou gezellig", verzucht een verkoopster op de boekenafdeling die de rotopmerkingen kreeg.

Terwijl ze vertelt, blijft haar gekwelde blik gericht op de artikelen die ze inpakt. De dame, met zwart geverfd haar en leesbril, werkt al meer dan 35 jaar bij V&D. Ze staat in de kelder van één van de vier V&D's die vastgoedeigenaar IEF Capital zo snel mogelijk wil ontruimen, omdat het warenhuis van plan is tot mei geen huur te betalen.

U hoef hier niet te kopen! Het is niet verplicht!

V&D verkoopster

Een andere verkoopster is haar geduld aan het verliezen met een klant die klaagt over te hoge prijzen. "Mensen vinden dat we nu alles maar moeten weggeven, geloof ik."

Het personeel heeft geen begrip voor de zure en nare opmerkingen, juist omdat het al zo moeilijk is. "Gelukkig krijgen we ook steun." Toch zijn de positieve reacties duidelijk in de minderheid.

Dat pikken we niet

De onaangename klant op de boekenafdeling maakte een toespeling op de salariskorting van 5,8 procent die de V&D-directie het personeel wil opleggen. "Maar dat pikken we niet", zegt een verkoopster die nieuwe herenoverhemden in de vakken legt. Als zestienjarige begon ze bij V&D. Nu heeft ze er 36 dienstjaren opzitten. "En dat geldt voor de meesten hier."

Ze is vooral boos op de pers. "Als ze maar blijven schrijven dat we grijs zijn, dan worden we ook grijs, dan komen de mensen natuurlijk niet meer. En we hebben zulke leuke spullen." Treurig vindt deze dame het dat een groot Amerikaans kledingmerk zijn leveringen uitstelt in verband met de financiële problemen bij het warenhuis.

De omgeving van deze dame leeft met haar mee. Haar telefoon staat roodgloeiend sinds de problemen begonnen twee weken geleden, toen V&D aankondigde het personeel op het loon te korten en verhuurders vier maanden huur te zullen onthouden. "Ik ga ermee naar bed en sta ermee op. Ik doe geen oog dicht", vertelt ze terwijl ze haar best doet vrolijk te kijken.

Duizenden banen

"Ik zou niet graag in haar schoenen staan", zegt deze oudgediende over de Amsterdamse rechter die vrijdag uitspraak moet doen in het geschil tussen V&D en verhuurder IEF Capital. De verkoopster realiseert zich goed voor welk dilemma de rechter staat, die moet kiezen tussen een gedupeerde verhuurder en duizenden banen die op het spel staan.

De vrouw, gestoken in haar V&D-uniform, wacht de uitspraak af met angst en beven. "Als wij sluiten gaan ze allemaal. Die kleine V&D-tjes redden het niet zonder ons."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl