V en D-werknemers demonstreren in 2013 tegen de sluiting van een distributiecentrum
NOS Nieuws

Gekort personeel sleept V&D voor de rechter

Vakbonden FNV en CNV spannen een kort geding aan tegen V&D. De warenhuisketen zit in zware financiële problemen en eist dat het personeel bijna 6 procent van het salaris inlevert. De vakbonden zijn het daar niet mee eens. Zij eisen dat het loonoffer van tafel gaat en stelden een ultimatum.

Daar heeft V&D niet op gereageerd, een salarisvermindering blijft op tafel. "Het is noodzakelijk voor de financiële stabiliteit van het bedrijf, " zegt een woordvoerder van V&D. Het bedrijf wil de bonden wel tegemoetkomen door het loonoffer gefaseerd in te voeren. Per 1 februari dit jaar met 3% en vanaf februari volgend jaar met 2,8%.

Ramkoers

"Je kunt als werkgever niet eenzijdig ingrijpen in zulke belangrijke primaire arbeidsvoorwaarden als het loon. Dat zien wij graag bevestigd door de rechter", zegt onderhandelaar Martijn den Heijer van het CNV. "V&D ligt vanaf het eerste uur op ramkoers en gedraagt zich als de spreekwoordelijk kat in het nauw."

Schulden

“Dat wat V&D vraagt, heeft enorme financiële gevolgen voor de werknemers," zegt Niels Suijker, bestuurder van FNV Handel. "Daarom willen onze leden juridische stappen tegen het loonoffer nemen. Sommigen zouden jaarlijks duizenden euro’s moeten inleveren, maar de hypotheek en andere vaste lasten moeten wel worden betaald. Op deze manier duwt V&D mensen linea recta in de schulden.”

Op deze manier duwt V&D mensen linea recta in de schulden.

Niels Suijker van FNV Handel

Straks wil iedereen

Vooralsnog zijn de loonoffers eind februari terug te zien op de loonstrookjes van het personeel. "De loonmaatregelen zijn onderdeel van het structureel verlagen van ons kostenniveau en zijn noodzakelijk om de loonkosten in lijn te brengen met het niveau dat nu gebruikelijk is in de Retail," zegt een woordvoerder van V&D.

Maar ook met de gefaseerde invoering van een loonoffer gaan de bonden niet akkoord. "Als wij dit toestaan, staat straks de hele detailhandel op de stoep", legt Den Heijer uit.

Geen cao

Bij V&D is sprake van een bijzondere situatie, omdat de cao is verlopen. Wanneer er nog een cao zou zijn, zou een loonoffer überhaupt juridisch niet mogelijk zijn, omdat de afspraken in de cao altijd voorgaan. Nu de cao wel is verlopen, is er een mogelijkheid om dit wel door te voeren. Er is wel toestemming van alle individuele medewerkers vereist.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl