Asielzoekers in het Drentse dorp Oranje
NOS Nieuws

Teeven let op IS'ers onder asielzoekers

Nederland is er "erg alert" op dat er geen asielzoekers binnenkomen die bijvoorbeeld bij IS hebben gezeten. Dat zei staatssecretaris Teeven in een debat in de Tweede Kamer. "Daar kijken we echt continu naar."

Teeven wees erop dat het in het verleden weleens lang duurde voordat schenders van de mensenrechten eruit werden gepikt, maar dat de procedures inmiddels zijn aangepast. Er zijn onder meer risicoprofielen opgesteld, waardoor medewerkers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst "het zwarte schaap" in een eerder stadium kunnen herkennen en dus ook sneller kunnen uitzetten.

Afghaanse geheime dienst

Volgens de staatssecretaris duurde het in het verleden soms lang voordat een asielzoeker als oorlogsmisdadiger werd herkend. Mede daardoor kon het gebeuren dat een man, die ooit voor de Afghaanse geheime dienst werkte, 18 jaar met zijn gezin in Nederland woonde en pas vorige maand is uitgezet.

Verschillende Kamerleden maken zich zorgen over het lot van deze man, die gezondheidsklachten heeft. Sinds zijn vertrek naar Afghanistan is er niets van hem vernomen. Zij zeggen dat niet bewezen is dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan martelingen en vinden dat Teeven uitzettingen naar Afghanistan moet opschorten totdat duidelijk is hoe het met hem is.

Teeven zei niet van plan te zijn het beleid ten aanzien van potentiële oorlogsmisdadigers aan te passen op basis van één individuele zaak. "Daar zie ik geen enkele aanleiding toe."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl