Advocaat Nico Meijering komt aan bij de rechtbank in Amsterdam
NOS Nieuws

Advocaat Meijering boos weggelopen bij rechter

Strafrechtadvocaat Nico Meijering, die was gedagvaard om te getuigen in vier liquidatiezaken, heeft woest het verhoor door de rechter-commissaris afgebroken en de kamer verlaten. Dat heeft zijn raadsvrouw Lian Mannheims gezegd.

Meijering was kwaad over de verslaglegging door de onderzoeksrechter. Wat hij precies gezegd heeft is niet bekend; het verhoor was achter gesloten deuren.

De advocaat is opgeroepen vanwege uitspraken over het verschijnsel kroongetuige. Dat leidt er volgens hem toe dat criminelen sneller besluiten tot afrekeningen: als ze gepakt worden, kunnen ze altijd nog een deal met justitie sluiten, zei Meijering in het praatprogramma Pauw.

Volgens Mannheims legde de rechter Meijering woorden in de mond. Meijering denkt dat dit zijn veiligheid in gevaar brengt. De rechter-commissaris weigerde de tekst aan te passen, waarna Meijering het verhoor afbrak.

Geen verschoningsrecht

Het verhoor werd ook bijgewoond door de plaatsvervangend deken van de Orde van Advocaten. Meijering wilde eigenlijk helemaal geen antwoorden geven tijdens het verhoor en de Orde steunde hem daarin.

Nadat Meijering was weggelopen, heeft de rechter-commissaris beslist dat Meijering geen beroep kan doen op het verschoningsrecht. Dat betekent dat Meijering volgens de onderzoeksrechter moet antwoorden op vragen van het Openbaar Ministerie. Wanneer het verhoor verder gaat, is nog niet duidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl