NOS Nieuws

Jordaniërs vervuld van woede en wraakgevoelens

Roep om wraak

De Jordaniërs zijn sprakeloos van woede over de marteldood van de Jordaanse piloot Mu'ath al-Kasasbeh door Islamitische Staat. Terwijl de Jordaanse overheid gisteren dreigde met een "wereldschokkende reactie" op de levende verbranding van de piloot, roept de bevolking op straat de autoriteiten op "het bloed van de natie te wreken".

Kort na de bekendmaking van de dood van al-Kasasbeh verzamelden Jordaanse burgers zich voor het koninklijk paleis in Amman. Ze riepen "Wij willen wraak, we zullen het bloed van onze zoon wreken!"

Honderden leden van de clan van al-Kasasbeh stroomden huilend de straat op en noemden de piloot een martelaar. De vader van Kasasbeh, die zich in hun midden bevond, was ontroostbaar. Tegelijkertijd riep ook hij om wraak.

De executie van twee terreurgevangenen in Jordanië, voor zonsopgang, noemde hij "onvoldoende".

Familie en vrienden van de gegijzelde Jordaanse piloot demonstreren bij het parlement in Amman

In de plaats Ai, waar de piloot vandaan kwam, stichtten boze dorpelingen brand in een overheidsgebouw, uit woede over de in hun ogen lakse houding van de autoriteiten. Veel mensen in Jordanië zijn ervan overtuigd dat Amman te weinig heeft gedaan om de piloot te redden.

Ook de krantenkoppen in Jordanië riepen vanmorgen om wraak. 'Barbaars' stond er in dikke zwarte letters over de voorpagina van de pan-Arabische krant al-Hayatt.

Kruisiging

Een Jordaanse politicus vertelde vanmorgen huilend op de televisie hoe hij naar de IS-video van de verbranding van de piloot had gekeken. Daarna schreeuwde hij dat Jordanië dezelfde methoden moet hanteren als IS. "Laten we hun kinderen doden! Laten we hun vrouwen doden!"

Ook het hoofd van de zeer gerespecteerde Egyptische al-Azharmoskee voegde zich in het koor van wraaklustigen. De soennitische geestelijke liet weten dat de IS-strijders gekruisigd moeten worden of dat hun armen moeten worden afgehakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl