Topman Huub van Doorne van drankenconcern Lucas Bols slaat op de beursgong
NOS Nieuws

Proosten op geslaagde beursgang Bols

Jenever- en likeurconcern Lucas Bols is zijn eerste beursdag in Amsterdam met succes begonnen. De koers van het kersverse aandeel steeg bij opening naar 16,52 euro, dat is vijf procent hoger dan de introductiekoers van 15,75 euro. Daarna zakte de koers wat terug.

Het drankenconcern Lucas Bols, het bedrijf achter de jenevermerken Bols, Bokma en Hartevelt en dranken als Pisang Ambon en Coebergh, kondigde een maand geleden aan weer naar de beurs te willen.

Met de uitgifte van aandelen en een beursnotering heeft Bols ruim 125 miljoen euro opgehaald. Met het geld wil het bedrijf zijn financiële positie versterken.

Oudste

Bols werd opgericht in Amsterdam in 1575 - vandaar de introductiekoers van 15,75 euro. Het is de oudste producent van gedestilleerde dranken ter wereld. Tot de dood van het laatste mannelijke familielid in 1816 was het een familiebedrijf. Daarna waren er verschillende eigenaren maar de naam bleef.

In 1954 kreeg Bols een beursnotering. In 1995 ging het even op in voedingsconcern Wessanen, maar een jaar later werd het alweer losgekocht via een management buy-out. In 1998 verdween Bols van de beurs.

Wereldmarktleider

Het huidige Lucas Bols ontstond in 2006 doordat investeerder AAC Capital - samen met het management van het bedrijf - de likeuren en dranken overnam van het Franse Rémy Cointreau.

Volgens Bols is het bedrijf, buiten de VS, wereldmarktleider op het gebied van likeuren en jenevers. Ongeveer een kwart van de Nederlandse jenevermarkt is in handen van Bols.

Het grootste deel van de productie van dranken is uitbesteed. Er werken bij Bols ruim 60 mensen, waarvan een derde in de Verenigde Staten. Het merendeel zit op het hoofdkantoor aan het Museumplein in Amsterdam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl