Nasleep van de schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof
NOS Nieuws

Politie niet aansprakelijk voor schietpartij Alphen

De politie is niet aansprakelijk voor de moordpartij die Tristan van der Vlis in 2011 aanrichtte in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald in een procedure die was aangespannen door nabestaanden van de slachtoffers. De rechter vindt wel dat de politie fouten heeft gemaakt.

De nabestaanden vinden dat de politie nooit een wapenvergunning had mogen geven aan Van der Vlis. Ze startten in 2012 een bodemprocedure. Op grond daarvan hoopten ze later schadeclaims te kunnen indienen.

De eisers krijgen van de rechter gelijk in het feit dat de politie Van der Vlis nooit een wapenvergunning had mogen geven. Een eerdere weigering van een wapenvergunning in 2008 had de politie namelijk niet meegenomen in de beoordeling voor een nieuwe vergunning. De rechter houdt de politie hiervoor verantwoordelijk.

De rechter stelt de eisers daarmee gedeeltelijk in het gelijk, maar vindt dus niet dat de politie aansprakelijk kan worden gesteld voor de daden van Van der Vlis.

De nabestaanden zijn teleurgesteld over de uitspraak. Hun vertegenwoordiger Orlando Kadir noemt het "een laf vonnis" en kondigde meteen aan dat de nabestaanden in hoger beroep zullen gaan.

Wie was Tristan van der Vlis? (Portret uit 2011)
De uitspraak van de rechter

Volgens de nabestaanden is de politie medeschuldig aan de schietpartij omdat Van der Vlis een wapenvergunning had en dus legaal wapens bezat, terwijl de politie wist dat hij psychische problemen had.

De politie was daarvan op de hoogte, omdat agenten in 2006 hadden geassisteerd bij een gedwongen opname van Van der Vlis. Waarom deze informatie uit 2008 niet heeft geleid tot afwijzing van de vergunningsaanvraag is nooit opgehelderd.

Verdwenen

Ook is onduidelijk waarom dit bij jaarlijkse controles in 2009 en 2010 niet is opgevallen. Een bijlage in een mail met informatie over Van der Vlis bleek niet meer te openen en ook een dossiermap over hem was verdwenen na een verhuizing.

Van der Vlis schoot op 9 april 2011 met een semi-automatisch wapen om zich heen in winkelcentrum Ridderhof. Hij doodde zes mensen en verwondde er 17. Daarna pleegde hij zelfmoord. Het was de eerste schietpartij van dit type in Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl