NOS Nieuws

Den Haag in de ban van drones

Het World Forum in Den Haag is vanaf vandaag drie dagen lang schouwtoneel voor alle ontwikkelingen die gaande zijn in de wereld van drones. De organisatie rekent op 3500 gasten. Daarmee moet het jaarlijks de grootste drone-beurs van Europa worden.

Een hobby-drone is tegenwoordig al te koop voor 40 euro. De meer professionele varianten lopen in de duizenden euro’s. De beurs richt zich voornamelijk op professionele gebruikers. Op de beurs is te zien wat er op dit moment mogelijk is met drones. Maar aandacht is er ook voor wat die toepassingen nog in de weg staan. De Nederlandse wet- en regelgeving bijvoorbeeld.

Warmtesensoren

De mogelijkheden van drones zijn inmiddels onbeperkt. Drones die na afloop van een festival met warmtesensoren over bos kunnen vliegen om achtergebleven, beschonken festivalgangers op te sporen. Drones die snel een defibrillator kunnen invliegen als een hulpverlener die nodig heeft. Drones om luchtbeelden te maken van de Afrikaans wildernis, opdat illegale stropers sneller kunnen worden opgespoord.

Drone-congres in Den Haag

Hobbyisten maken steeds vaker gebruik van drones om beelden te maken die vanaf de grond niet te filmen zijn. Filmmaker Jelte Keur liet zijn drone opstijgen om spectaculaire beelden van de Utrechtse Dom te maken. Maar die beelden leverden hem, naast veel hits op YouTube, een boete van 350 euro op.

Toestemming

Volgens de branchevereniging van professionele drone-gebruikers is er op het gebied van wet- en regelgeving nog veel te verbeteren. “Het is nu niet duidelijk aan wat voor eisen bedrijven moeten voldoen om drones te mogen inzetten”, zegt Rob van Nieuwland, voorzitter van DARPAS, de belangenvereniging van mensen met op afstand bestuurbare vliegtuigjes. “Het duurt vaak wel een half jaar voordat een bedrijf toestemming krijgt om te vliegen. En dan moet voor iedere vlucht apart ook nog vier weken van tevoren toestemming gevraagd worden.”

In de wet- en regelgeving maakt het ministerie van Infrastructuur & Milieu onderscheid tussen zakelijk en recreatief gebruik van drones. Daarbij wordt rekening gehouden met zaken als privacy en veiligheid. Het ministerie is momenteel bezig de wetten bij te schaven. De nieuwe wetgeving moet 1 juli dit jaar in werking treden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl