Wrakstukken van vlucht MH17 in Oekraïne
NOS Nieuws

Rusland voorlopig tegen veiligheidsplan luchtvaart

Rusland wil nog niet dat gegevens over de veiligheid van het luchtruim in conflictgebieden worden uitgewisseld. Onder andere Nederland heeft bij de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie ICAO aangedrongen op het opzetten van een website daarvoor.

Moskou wil dat de ICAO pas volgend jaar een beslissing neemt. Er zouden te veel juridische risico's zijn aan de website. Wat de Russische regering daarmee bedoelt, is onduidelijk.

Website

Staatssecretaris Wilma Mansveld heeft het voorstel voor de website maandag nadrukkelijk gesteund op een conferentie van de luchtvaartorganisatie in Montreal.

Het is de bedoeling dat inlichtingen- en veiligheidsdiensten, luchtvaartorganisaties en luchtvaartmaatschappijen op de website informatie delen over het luchtruim boven risicogebieden.

Mansveld is niet van plan om haar steun aan het voorstel in te trekken. Dat heeft haar woordvoerder laten weten in reactie op de Russische bedenkingen.

Aanleiding voor het voorstel van Nederland is het neerhalen van vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne. Oekraïne had geen informatie gegeven over de veiligheid van het luchtruim, bleek vandaag uit antwoorden op Kamervragen.

De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) ziet niets in het plan van staatssecretaris Mansveld. De VNV vindt dat eerst in Nederland alle veiligheidsdiensten informatie snel moeten doorgeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl