NOS Sport

Rugbysters geven olympische droom niet op

Rugbysters geloven nog in olympische missie

De 'Road to Rio' van de Nederlandse rugbyvrouwen blijkt er één met de nodige obstakels. Afgelopen najaar misten de vrouwen deelname aan de World Series in mei, waar de beste vier zich plaatsen voor de Olympische Spelen in Brazilië. Dit jaar gaan de Sevens voor hun laatste kans.

Twee kwalificatiemomenten

Het EK van komende zomer in Rusland geldt daarbij als een belangrijk kwalificatiemoment. Maar omdat alleen de winnaar van dat toernooi zich automatisch plaatst voor Rio, lijkt Oranje vrijwel kansloos. Krijn de Schutter, technisch directeur van de rugbybond, is het daar niet mee eens: "De topzes van Europa doet niet voor elkaar onder. Daar zitten wij ook tussen."

Oranje zal bovendien hopen dat bij de World Series in Hong Kong de Europese teams goed presteren. Nederland kan dan ook achter deze ploegen eindigen op het EK. Het laatste olympische ticket is voor de winnaar van een mondiaal kwalificatietoernooi in juni volgend jaar, kort voor de Spelen.

Mission Impossible

Wat twee jaar geleden begon als een mooie missie lijkt uit te draaien op een mission impossible. Sportkoepel NOC*NSF stak al bijna 700.000 euro in het project, maar een ticket leverde dat nog niet op. De Australische bondscoach Chris Lane houdt vertrouwen: "Plaatsing voor Rio is een haalbare doelstelling, ook al is het in Europa moeilijk om je te kwalificeren dan in andere werelddelen. Wat beter moet? Meer automatismen en minder nadenken", zegt Lane.

Van de selectie die plaatsing voor de World Series misliep, is weinig meer over. Met het vertrek van Kelly van Harskamp en Linda Franssen verloor Oranje twee gezichtsbepalende spelers. Onlangs ging bondscoach Lane met de botte bijl door de selectie. "Om ons team beter, slimmer en sneller te maken, krijgen andere spelers nu een kans", aldus de Australiër.

Meer concurrentie

Een nieuw jaar, een nieuw team. Volgens aanvoerster Anne Hielckert zijn de rigoureuze ingrepen van haar coach juist een goed teken. "Dat betekent meer concurrentie en harder werken. Dat komt ons niveau ten goede", zegt Hielckert.

De Nederlandse rugbyvrouwen staan voor een hels karwei, maar zijn tegelijkertijd vol vertrouwen. Op de vraag hoe groot de kans is dat Oranje zich plaatst voor Rio, geeft Hielckert het cijfer zeven op een schaal van tien. Technisch directeur De Schutter komt met een acht en bondscoach Lane noemt zelfs het cijfer tien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl