Gregory Peck in de verfilming van het wereldberoemde boek To Kill a Mockingbird
NOS Nieuws

Na halve eeuw nieuw boek van Harper Lee

Na ruim een halve eeuw komt de Amerikaanse schrijfster Harper Lee met een tweede boek. Haar wereldberoemde klassieker To Kill a Mockingbird (1960) blijft dus niet haar enige werk.

Het boek heet Set a Watchman en komt in juli uit. Lee schreef het boek al in de jaren vijftig, voordat To Kill a Mockingbird werd uitgebracht. De 88-jarige schrijfster dacht dat het werk verloren was gegaan, tot een goede vriendin het herontdekte.

Lee aarzelde aanvankelijk om het herontdekte werk uit te brengen. "Ik deelde het met een handjevol mensen", zegt ze. "Ik was blij te horen dat zij het boek goed genoeg vinden voor publicatie."

Ongelijkheid

Het verhaal gaat over de volwassen vrouw Scout, die flashbacks heeft uit haar kindertijd. De uitgever van Harper Lee overtuigde de schrijfster in de jaren vijftig om het verhaal in een andere vorm te gieten: vanuit het oogpunt van een jonge Scout. Dat resulteerde in To Kill a Mockingbird.

Dat boek gaat over de ongelijkheid tussen blank en zwart in het zuiden van de Verenigde Staten in de jaren dertig. Scout Finch en haar oudere broer krijgen ermee te maken als hun vader, advocaat Atticus, een zwarte man verdedigt die ten onrechte wordt beschuldigd van verkrachting. Watchman speelt zich twintig jaar later af.

Gregory Peck

To Kill a Mockingbird werd onder meer bekroond met de prestigieuze Pulitzerprijs voor literatuur. Het staat op de boekenlijst van veel Amerikaanse scholen en er zijn circa 40 miljoen exemplaren van verkocht.

Acteur Gregory Peck kreeg in 1963 een Oscar voor zijn rol als Atticus Finch in de verfilming van het boek.

De eerste twee miljoen exemplaren van Set a Watchman liggen op 14 juli in de winkel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl