NOS Nieuws

Bewoners Schiebroek even terug naar huis

De eerste bewoners van de woningen in de Rotterdamse wijk Schiebroek die hun huis uit moesten na de explosie en brand van afgelopen weekend, mogen naar huis om wat spullen op te halen. Dat heeft directeur Peter van Lieshout van woningcorporatie Havensteder bekendgemaakt op een persbijeenkomst.

Veel mensen hadden in de haast om hun huis te verlaten geen tijd om medicijnen, kleding of bijvoorbeeld hun huisdieren mee te nemen. Ze kunnen nu onder politiebegeleiding in groepjes de woningen binnen. "Dat moet wel voorzichtig gebeuren, want er is nog gevaar voor instorting", zei wethouder Schneider van Stedelijke Ontwikkeling. Hij noemt het prioriteit nummer één dat de bewoners zo goed mogelijk geholpen worden.

Excuses

Van Lieshout bood ook zijn excuses aan voor de verwarring die gisteren ontstond over de rol van de corporatie bij het opvangen van de getroffen bewoners. Op een eerste bijeenkomst zei hij dat hij het contact met de bewoners zo veel mogelijk via de website van de corporatie wilde laten verlopen en dat de mensen via de verzekering maar andere woonruimte moesten zoeken. De bewoners reageerden daar geprikkeld op.

Nu zei hij dat de corporatie overvallen was door de situatie, dat er veel zaken in stelling gebracht moesten worden en "dan kan er af en toe iemand een steekje laten vallen. Het is aan ons om de draad zo goed mogelijk weer op te pakken en te zorgen dat de bewoners ook zo snel mogelijk de draad weer kunnen oppakken". De eerste aandacht ligt bij de bewoners, zei Van Lieshout.

Steunpunt

Er wordt ook voor onderdak gezorgd voor de mensen die dat zelf niet kunnen regelen. Op dit moment hebben nog vier mensen geen onderdak. Wethouder Schneider zei dat iedereen een dak boven zijn hoofd krijgt. "Daar wordt prima voor gezorgd."

De gemeente en het woningbedrijf hebben samen een steunpunt ingericht waar mensen naartoe kunnen met hun vragen en problemen. Ook mensen die niet of niet goed verzekerd zijn, worden geholpen. Veel mensen hebben zich daar al gemeld. "We doen alles om te kijken hoe we ze kunnen helpen", zei Van Lieshout.

Het is nog niet duidelijk of de getroffen gebouwen uiteindelijk behouden kunnen blijven. Bij de brand raakte de bewoner van de flat waar de explosie plaatsvond zwaargewond. Ook een andere bewoner moest naar het ziekenhuis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl