NOS NieuwsAangepast

Klopjacht VS op helpers WikiLeaks

De VS is een klopjacht begonnen op degenen die duizenden documenten naar de klokkenluiders-site WikiLeaks hebben gelekt. Minister Clinton zegt dat er een grootscheeps onderzoek aan de gang is, waarbij het ministerie van Buitenlandse Zaken nauw samenwerkt met Defensie.

Het lekken van de documenten is volgens Clinton een aanslag op Amerika en de internationale gemeenschap. De levens van Amerikaanse diplomaten en degenen om hen heen worden in gevaar gebracht, zegt Clinton.

Iran: Kattenkwaad

De Iraanse president Ahmadinejad zegt in een reactie op de publicaties dat de band met andere landen in het Midden-Oosten niet wordt geschaad door de publicatie van geheime Amerikaanse documenten op WikiLeaks. "Dit soort kattenkwaad heeft daar geen invloed op", aldus Ahmadinejad in een reactie.

De president zegt dat hij geen enkel vertrouwen heeft in de publicaties. Ahmadinejad zegt dat de Verenigde Staten zelf achter de onthulling zitten en noemt de publicatie "psychologische oorlogsvoering, die geen enkel effect zal hebben". Ook moet niemand tijd verspillen met het lezen en beoordelen van de documenten, vindt Ahmadinejad.

De klokkenluiderssite WikiLeaks publiceerde gisteravond via verschillende buitenlandse media documenten waaruit blijkt dat Arabische landen de VS hebben aangespoord om met geweld een eind te maken aan het Iraanse atoomwapenprogramma. Onder meer koning Abdullah van Saudi-Arabië drong daarop aan.

Bevriende leiders

De publicatie is uiterst pijnlijk voor de regering van Barack Obama, omdat er denigrerend over bevriende leiders wordt gesproken. Zo wordt de Russische president Medvedev "de Robin van Poetins Batman" genoemd en zegt de Amerikaanse ambassade in Kabul dat de Afghaanse president Karzai een "extreem zwakke man is, die niet naar feiten luistert".

De Amerikaanse regering noemt de actie van WikiLeaks "roekeloos" en zegt dat de publicatie de levens van Amerikanen in gevaar brengt. Ook andere landen zijn boos over de onthullingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl