Roberto Branco Martins (r) op een bijeenkomst van spelersmakelaars.
NOS Voetbal

Keurmerk moet 'foute buurman' uit voetbal weren

Met het verdwijnen van de verplichte licentie voor een spelersmakelaar op 1 april vreest de voetbalwereld een chaos. Pro Agent, de belangenorganisatie van spelersmakelaars, wil dat voorkomen en werkt met Europese voetbalbonden aan een nieuw keurmerk.

"Ook onder de nieuwe regels is controle en sanctionering straks niet mogelijk", meent Roberto Branco Martins, de woordvoerder van Pro Agent. "Een keurmerk voor spelersmakelaars moet uitkomst bieden."

Alle bedragen van transfers op papier

Onder de nieuwe regels is straks geen licentie meer nodig. Daarnaast moeten de nationale bonden de controle op de transfers gaan uitvoeren en adviseert de FIFA nog maximaal 3 procent aan commissie aan de spelersmakelaar te betalen. Ook moeten de bedragen die betaald worden aan makelaars openbaar worden gemaakt.

Pro Agent wil keurmerk makelaars

Pro Agent denkt dat die nieuwe controle nauwelijks effect heeft. "Er is veel gezegd over malafide spelersmakelaars. Straks is er totaal geen regulering meer mogelijk. Iedereen kan spelersmakelaar worden. Als aan de onderkant van de markt geen drempels meer zijn, komen er gelukzoekers die zich vooral op jonge spelers met talent zullen storten", aldus Martins.

"Niet met foute buurman in zee"

Theo van Seggelen van de spelersvakbond FIFPro was ook tegenstander van het oude licentiesysteem, maar denkt dat de nieuwe regels uitkomst kunnen bieden. ''Iedereen, behalve de agenten zelf, vond dat er iets moest gebeuren. De KNVB krijgt nu op nationaal niveau de kans de spelersmarkt in de gaten te houden. De controle komt bij de bond te liggen. Ik zie een taak voor de vakbond spelers te adviseren niet met iedere foute buurman in zee te gaan."

Martins verwacht weinig van die bondscontrole. "Clubs zijn ook straks nog verantwoordelijk voor alle activiteiten van de spelersmakelaar. Als ik malafide intenties heb, moet de club de boete betalen. Als vogelvrije spelersmakelaar ben ik vrij van de aanpak van de bonden. Ik kan me voorstellen dat de clubs willen samenwerken met makelaars die onder een keurmerk vallen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl