William Schabas onderzocht mogelijke oorlogsmisdaden tijdens de Gaza-oorlog van afgelopen zomer
NOS Nieuws

VN-onderzoeker weg om PLO-bemoeienis

Het hoofd van een VN-commissie die onderzoek doet naar de Gaza-oorlog van afgelopen zomer is opgestapt. Hij was door Israël beschuldigd van partijdigheid, omdat hij in het verleden advieswerk heeft verricht voor de Palestijnse organisatie PLO.

De Canadese jurist William Schabas, die hoogleraar is aan onder meer de Universiteit Leiden, werd in augustus aangesteld door de UNHCR. De commissie onder zijn leiding onderzoekt of er oorlogsmisdaden zijn begaan tijdens het conflict van afgelopen zomer. Daarbij vielen meer dan 2000 doden, overwegend Palestijnen.

Kritiek

Schabas en de commissie kwamen al snel onder vuur te liggen in Israël. Het land wees erop dat de Canadees in 2012 een juridisch rapport had geschreven voor de PLO. Volgens Israël is hij een criticus van de Joodse staat en de huidige regering. Het land weigerde dan ook mee te werken aan het onderzoek.

De Canadees stapt nu op omdat hij naar eigen zeggen niet wil dat de discussie over zijn functioneren een schaduw werpt over de onderzoeksconclusies. De commissie is net begonnen aan het schrijven van het rapport. Het wordt waarschijnlijk volgende maand gepubliceerd.

Kwaadwillende aanvallen

In zijn ontslagbrief schrijft Schabas dat zijn werk voor de PLO niet anders van karakter was dan advieswerk dat hij voor andere instanties heeft gedaan. "Maar het verdedigen van mensenrechten heeft me blijkbaar een groot doelwit van kwaadwillende aanvallen gemaakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl