NOS NieuwsAangepast

De bron van WikiLeaks: Bradley Manning

De klokkenluiderssite WikiLeaks heeft altijd gezworen haar bronnen nooit te zullen onthullen en de klokkenluiders honderd procent anonimiteit te bieden. Ondanks deze gelofte zoemt de naam van de 22-jarige ex-militair Bradley E. Manning rond als de persoon die honderdduizenden vertrouwelijke documenten lekte. Ook in de nieuwe affaire met de gelekte e-mails is Manning verdachte nummer één.

Manning werkte als inlichtingenanalist bij het Amerikaanse leger en was gestationeerd op legerbasis Hammer, nabij Bagdad. Volgens de Washington Post was hij een verbitterde jongen nadat zijn relatie was verbroken en hij een rang in het leger werd teruggezet vanwege het aanvallen van een officier. Hij zou de toekomst somber hebben ingezien en de documenten hebben gelekt om "echt iets te veranderen".

Collateral Murder

Eind mei 2010 werd Manning gearresteerd door agenten van de US Army Criminal Investigation Command. Hij zou een video-opname naar WikiLeaks hebben gelekt van een Amerikaanse helikopteraanval in Bagdad op 12 juli 2007. In april dit jaar publiceerde WikiLeaks de beelden onder de naam Collateral Murder, waarop te zien is hoe elf Iraakse burgers en twee medewerkers van persbureau Reuters worden gedood.

De video Collateral Murder:

Behalve de videobeelden zou Manning ook 260.000 diplomatieke telegrammen hebben gelekt naar WikiLeaks die de Amerikaanse buitenlandse politiek ernstig in verlegenheid brachten. Manning zat een maand in voorarrest. Op 5 juli werd hij beschuldigd van het overtreden van artikel 92 en 134 van de Uniform Code of Military Justice, wegens het kopiëren van geclassificeerde bestanden.

Adrian Lamo

Manning zou de vertrouwelijke documenten niet direct aan WikiLeaks hebben gelekt. De voormalige hacker Adrian Lamo gaf zich aan de Washington Post uit als de tussenpersoon. De twee kenden elkaar niet, maar volgens Lamo zocht Manning contact met hem met de vraag: "Als jij ongekende toegang had tot vertrouwelijke gegevens, veertien uur per dag en zeven dagen per week, wat zou jij doen?"

"Ik leef al zo lang geïsoleerd. Ik zoek gewoon een manier om te overleven", schreef Manning. "Ik ben slim genoeg om te weten wat er gaande is, maar hulpeloos om er iets aan te doen. Niemand let toch op mij. Het is belangrijk om het te delen. Om een of andere bizarre reden denk ik echt iets te kunnen veranderen."

Lamo beschrijft Manning in de Washington Post als iemand met een enorme persoonlijke crisis. In de gesprekken die volgden, vertelde Manning over de enorme database van vertrouwelijke documenten, maar ging het vooral over zijn persoonlijke ongeluk. "Mijn familie steunt me niet, ik verlies mijn baan... Ik heb eigenlijk niets behalve deze laptop, wat boeken en a hell of a story."

Gepest

Bradley E. Manning werd in 1987 geboren in de plaats Cresent in Oklahoma. Na de scheiding van zijn ouders in 2001 verhuisde de toen 13-jarige Bradley met zijn moeder naar haar geboorteplaats Haverfordwest in Wales, Groot-Brittannië. Daar werd hij gepest vanwege zijn Amerikaanse accent en omdat hij openlijk met jongens flirtte.

Na zijn onrustige middelbare schooltijd stuurde zijn moeder hem terug naar zijn vader in Amerika. Toen zijn vader ontdekte dat hij homo was, werd hij het huis uitgeschopt en moest hij enige tijd in zijn auto wonen. Daarop trok hij in bij zijn tante.

Om zijn studie te betalen koos hij voor een baan in het leger. Zijn carrière verliep door zijn persoonlijke problemen allesbehalve voorspoedig. In Bagdad had hij confrontaties met collega's. Hij werd tweemaal berispt. Uiteindelijk werd hij teruggezet. Vanuit de positie van inlichtingenanalist zou hij de geheimen hebben gedeeld met Adrian Lamo, wat uiteindelijk zou leiden tot de veelbesproken publicaties van WikiLeaks.

Steunen

WikiLeaks doet geen enkele uitspraak over het wel of niet lekken van Manning. Wel heeft de site laten weten Manning op alle mogelijke manieren te zullen steunen. Hij zit nog altijd vast op verdenking van het lekken van de vertrouwelijke informatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl