NOS Nieuws

'Wat saaie Panda-rijder' wordt president Italië

  • Rop Zoutberg

    Correspondent Italië

  • Rop Zoutberg

    Correspondent Italië

Nieuwe president Italië beëdigd

Italië krijgt vandaag een nieuw staatshoofd. Vanochtend wordt tijdens een bijeenkomst van de Kamer en Senaat Sergio Mattarella beëdigd als twaalfde president van de Italiaanse republiek.

Mattarella volgt Giorgio Napolitano op, die vorige maand voortijdig opstapte.

Mattarella werd zaterdag in een vierde stemmingsronde gekozen door de Kamer van Afgevaardigden, de Senaat en afgevaardigden uit de regio's.

Bevoegdheden

De 73-jarige rechter van het Constitutioneel Hof was eerder door premier Matteo Renzi naar voren geschoven. Mattarella was zelf Kamerlid tussen 1983 en 2008 en rond de eeuwwisseling vier keer minister in verschillende kabinetten.

De nieuwe president wordt als een wat saaie en onkreukbare politicus beschouwd. Tot eind jaren negentig maakte Mattarella deel uit van Democrazia Cristiana, een politieke partij die ten onder ging in een groot corruptieschandaal. In 2007 was Mattarella een van de katholieke grondleggers van de Partito Democratico van de huidige premier Renzi.

De verkiezing van Mattarella wordt in Italië gezien als een grote overwinning voor Renzi, die met de steun van de nieuwe president zijn politieke hervormingen verder kan doorvoeren. Anders dan in sommige omringende landen heeft de Italiaanse president flinke politieke bevoegdheden en zijn zijn taken niet beperkt tot ceremoniële handelingen.

Misdaad

Wel wordt verwacht dat de mediaschuwe Mattarella veel minder op de voorgrond treedt dan zijn voorganger Napolitano. In media duiken vooral beelden op van de nieuwgekozen president die zich in een bescheiden grijze Fiat Panda naar afspraken verplaatst. Ook zagen de Italianen hoe Mattarella na zijn uitverkiezing de Ardeatijnse grott

0en bij Rome bezocht. Daar werden in de Tweede Wereldoorlog door de Duitse SS 335 Italianen doodgeschoten.

Mattarella’s broer Piersanti werd in 1980 vermoord tijdens wat later bleek een afrekening door de maffia. Piersanti was toen regiopresident van Sicilië. Hij kondigde destijds maatregelen aan om politici met banden met de georganiseerde misdaad hard aan te pakken.

Ambtswoning

De beëdiging van Mattarella begint om 10.00 uur. Aansluitend zijn 21 kanonschoten te horen. De nieuwe president zal daarna een eerbetoon brengen aan het graf van de onbekende soldaat op het enorme Altaar van het Vaderland op Piazza Venezia in Rome. Daarna wordt de president overgebracht naar zijn ambtswoning, het Quirinaal.

De grijze Fiat Panda blijft overigens thuis vandaag. Mattarella wordt rondgereden in een vijftig jaar oude open Lancia Fiaminia 335.

Het mandaat van de nieuwe president is zeven jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl