Harald de Man, alpine-coördinator Nederlandse Ski Vereniging
NOS Sport

'Top-30 op WK skiën zou een sensatie zijn'

Marvin van Heek en Maarten Meiners moeten de komende dagen de Nederlandse eer hooghouden bij de wereldkampioenschappen alpineskiën in het Amerikaanse Vail, de woonplaats van skivedette Lindsey Vonn. Van Heek komt uit op de snelheidsdisciplines (Super-G en afdaling), Meiners is actief op de technische onderdelen reuzenslalom en slalom.

Voormalig topskiër Harald de Man, tegenwoordig alpine-coördinator van de Nederlandse Ski Vereniging, blikt aan de hand van vijf vragen vooruit op de WK.

Wat kunnen we verwachten van de Nederlandse skiërs op de WK?

De Man: "Laat ik zeggen dat ze allebei wedstrijden als de WK nodig hebben om verder te komen in hun loopbaan. Ze moeten ervaring opdoen. Het is moeilijk om in te schatten wat van Marvin van Heek kan op dit moment. Hij stond door een hernia een jaar aan de kant. Dit seizoen is hij in Lake Louise goed begonnen, maar liep daarna in Beaver Creek weer een blessure op. In Val Gardena kwam hij vervolgens tijdens een training ten val. Zijn zelfvertrouwen was de afgelopen tijd niet heel groot. Het kan echter snel gaan in deze sport. Vraag is op dit moment of hij lekker genoeg in zijn vel zit om een topprestatie te leveren."

"Maarten Meiners is gedurende het seizoen beter in vorm gekomen. Als hij het echt goed doet, kan hij een klassering in de top 30 halen. En dat zou een sensatie zijn. Meiners was twee jaar geleden tijdens de WK in Schladming twintigste op de supercombinatie, maar in overleg met zijn Duitse trainers doet hij niet de combinatie en focust hij zich vooral op de reuzenslalom. Dat begrijp ik wel. De supercombinatie is toch het kleine broertje van de andere disciplines.''

  • AFP
    Marvin van Heek
  • EPA
    Maarten Meiners

Van Heek is tegenwoordig bij de Amerikaanse skiërs ondergebracht, Meiners bij de Duitsers. Is dat de weg naar succes voor Nederland?

De Man: ''Bij de Ski Vereniging denken we van wel. Complete, eigen teams maken rond die jongens kunnen we niet betalen in Nederland. Daarvoor heb je echt heel veel geld nodig. Andere landen werken op skigebied ook heel veel samen.

Op dit moment is het de enige manier naar succes. Op deze manier krijgen onze skiërs toch een topsportbegeleiding. Bij die teams beschikken ze over een serviceman, een fysiotherapeut, goede trainers. Ik heb in mijn tijd nooit bij een buitenlands team gezeten, maar ik had wel een trainer die jongens die in Oostenrijk net onder de top zaten erbij haalde. Daar profiteerde ik ook weer van. Dit is een goede manier om Marvin en Maarten de aansluiting met de top te laten krijgen.''

Andere landen werken op skigebied ook nauw samen.

Harald de Man

Op wie moeten we tijdens de WK letten bij de mannen?

De Man: "Kjetil Jansrud, verwacht ik. Hij was aan het begin van het seizoen erg goed. Het is alleen zaak de vorm lang vast te houden. Marcel Hirscher op de technische onderdelen. Hij leidt in het algemene wereldbekerklassement. Er is in het na-olympisch seizoen niet ineens een jonge nieuweling opgestaan die direct in de top zit."

En wie gaat de hoofdrol spelen bij de vrouwen?

De Man: "Het zou het evenement van Lindsey Vonn moeten worden. Het gebeurt allemaal in haar woonplaats. Als ze de Super-G en de afdaling wint, is ze natuurlijk de vedette. Ze miste de Olympische Spelen in Sotsji, maar het is knap hoe ze na een zware blessure is teruggekomen.

Ze heeft nu het recordaantal wereldbekeroverwinningen. Dat moet voor haar een reden zijn om redelijk ontspannen aan de WK te beginnen. Ze heeft dit seizoen indruk gemaakt. Als ze vandaag het eerste onderdeel, de Super-G wint, is ze meteen van de stress af. Ze neemt veel zelfvertrouwen mee uit de wereldbekerwedstrijden.''

Bode Miller zit in de Amerikaanse WK-ploeg en heeft dit seizoen nog geen wereldbekerwedstrijd afgewerkt. Kan hij op 37-jarige leeftijd nog een rol spelen?

De Man: ''Bij de WK skiën of tijdens de Olympische Spelen zijn er altijd verrassingen. Miller heeft getraind in Kitzbühel en Wengen. Normaal zou ik zeggen dat het niet kan, maar Miller is een exceptionele skiër. Het is ook zijn thuispiste. Lindsey Vonn was dit seizoen ook snel weer in goeden doen. Als het Miller lukt, zou dat een sensatie zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl