NOS Nieuws

Glazen dak woning kampcommandant Westerbork onthuld

Bij het voormalige kamp Westerbork is de glazen overkapping onthuld van de commandantswoning. Het bouwwerk om de houten woning moet voorkomen dat het pand vervalt. Het is één van de weinige overblijfselen van het nazi-kamp.

"Vanwege de grote herinneringswaarde is de commandantswoning van internationaal cultuurhistorisch belang, dit soort zeldzame stukken erfgoed moet bewaard blijven", zei directeur Dirk Mulder van Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Bezoekers

De overkapping is twaalf meter hoog en moet de woning tegen weersinvloeden beschermen. Bezoekers kunnen onder het glas om de woning heen lopen. Het is niet mogelijk om de woning van binnen te bekijken. Het centrum is bang dat dat teveel schade zal aanrichten. "Het is de grootste museumvitrine van Nederland", aldus Mulder.

Kamp Westerbork bestond al voor de oorlog. Het houten huis werd in 1939 gebouwd, drie jaar voordat kampcommandant Gemmeker erin trok. Nog lang na de oorlog werd het door particulieren bewoond.

Weinig over

Vanuit doorgangskamp Westerbork werden in de Tweede Wereldoorlog tussen 1942 en 1944 bijna 107.000 mensen, meest Joden, afgevoerd naar vernietigingskampen in Oost-Europa. Slechts een handvol keerde terug.

Van het kamp in het midden van Drenthe is weinig meer over. Het lag in de oorlog in een open vlakte, maar is nu door bos omgeven. De barakken werden na de oorlog onder meer gebruikt om Molukkers te huisvesten en veel materiaal is daarna vernietigd.

Schoolklassen krijgen uitleg op de plaats waar de treinen uit Westerbork vertrokken.

Wagons

Herinneringscentrum Kamp Westerbork probeert met originele stukken de herinnering aan de Holocaust levend te houden. Zo is een van de barakken met oude stukken herbouwd.

Onlangs werden vijf goederenwagons opgespoord in Duitsland, die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gebruikt. In april zal er een aantal worden geplaatst op de zogeheten Rampe. Dat is de plaats in het kamp waar de treinen richting het oosten vertrokken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl