NOS Nieuws

'DSK' zwijgt op eerste zittingsdag

Proces tegen 'DSK' begonnen

"Dominique Strauss-Kahn heeft met de organisatie van deze seksfeesten niets te maken", zei de advocaat van DSK aan het begin van de eerste zittingsdag. Maar het is de vraag of dit verweer opweegt tegen de de honderden pagina's met getuigenverklaringen van prostituees die op de feestjes aanwezig waren.

Honderden journalisten uit de hele wereld verzamelden zich vanochtend in het Noord-Franse Lille. Daar begon vandaag de rechtszaak tegen Dominique Strauss-Kahn; de oud-topman van het IMF die terechtstaat voor het organiseren van seksfeesten met prostituees. Rondom het proces is een zware politiemacht ingezet, aangevuld met militairen.

DSK zelf kwam vandaag niet aan het woord. Hij zal waarschijnlijk pas volgende week voor het eerst spreken in het proces, dat zo'n drie weken zal gaan duren. In een geblindeerde wagen kwam de Fransman vanochtend aan bij de achteringang van de rechtbank. Veel meer is niet van hem vernomen.

We maken er een mooie voorstelling van.

Dominique Alderweireld, mede-verdachte in het proces

Van andere verdachten wel. De Belgische clubeigenaar Dominique Alderweireld, bijgenaamd 'Dodo', verscheen bij aankomst zelfs voor de camera's. "We gaan ons vermaken", zei hij. "We maken er een mooie voorstelling van. DSK heeft mijn naam besmeurd, maar ik ben niet de hoofdpersoon in dit proces."

Dodo en DSK staan samen met twaalf anderen centraal in de rechtszaak die bekendstaat als 'Carlton-affaire', vernoemd naar het hotel in Lille waar in 2011 een seksfeest gehouden werd. DSK heeft altijd volgehouden dat hij niet wist dat de vrouwelijke bezoekers van dat feest prostituees waren.

Libertijnse feestjes

Politieonderzoek wees uit dat er tussen 2009 en 2011 meer dan tien van deze feesten zijn gegeven. DSK beweert dat dit spontane, "libertijnse" partijtjes waren en dat de vrouwen vrijwillig aanwezig waren.

Maar de aanklager vermoedt dat dit mede door DSK georganiseerde en betaalde bijeenkomsten waren en dat hij wist dat de vrouwen prostituees waren. Betalen voor seks is in Frankrijk niet verboden, maar het georganiseerd inhuren van prostituees op feesten wel.

Als DSK schuldig wordt bevonden, kan hij veroordeeld worden tot 10 jaar cel en een boete van 1 miljoen euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl