Een verwarde man in Roden (Drenthe) stak vanochtend zijn huis in brand
NOS Nieuws

Meer verwarde mensen, maar hoe help je ze?

De politie krijgt steeds meer meldingen over verwarde mensen. In 2011 werden nog ruim 40.000 meldingen geregistreerd; in 2013 waren dat er 52.000. Cijfers over vorig jaar zijn nog niet bekend, maar deskundigen gaan ervan uit dat het aantal meldingen opnieuw is gestegen.

Ook in de eerste maand van 2015 waren er tal van incidenten met verwarde mensen. In Vlaardingen stak een vrouw zich op straat in brand, in Groningen bedreigde een verwarde man omstanders met messen en bij de NOS eiste een verwarde man met een nepwapen zendtijd in het Achtuurjournaal. Ook de man van wie DNA is aangetroffen in het huis van de vermoorde oud-minister Els Borst, heeft psychische problemen.

De politie kan deze personen lang niet altijd helpen. Ze hebben zorg nodig, maar hoe krijgen ze die?

Opvang Verwarde Personen

De politie in Den Haag heeft op het hoofdbureau een aparte afdeling waar verwarde mensen worden opgevangen, de OVP: Opvang Verwarde Personen. Politie, Openbaar Ministerie, reclassering en GGZ hebben daar sinds de opening in mei vorig jaar 1550 mensen geholpen.

De OVP heeft twaalf kamers en is 24 uur per dag bemenst. Wie door de politie wordt binnengebracht en geen strafbaar feit heeft gepleegd, wordt geholpen bij het regelen van zorg. Wie wel verdachte is, gaat naar een andere afdeling, maar krijgt ook passende zorg.

Teamleider Dennis Bal zegt dat 98 procent van de patiënten zorg heeft gekregen. Bij 2 procent lukte de hulppoging niet, omdat die patiënten hun medewerking weigerden. Voor de oprichting van de OVP stroomde volgens de gemeente Den Haag 10 procent door naar passende zorg.

In het oude systeem kon de politie niet zo veel met deze mensen.

Dennis Bal, teamleider OVP

"In het oude systeem kon de politie niet zo veel met deze mensen", zegt Bal in het NOS Radio 1 Journaal. Volgens hem heeft de politie bij de gemeente aangedrongen op een nieuwe aanpak.

"Burgemeester Van Aartsen vond de OVP een goed idee en heeft het plan financieel gesteund. Door de samenwerking met justitie, reclassering en zorgmedewerkers is deze opvang mogelijk."

Het verblijf in de OVP duurt vaak maar enkele uren. De afdeling lijkt niet op de rest van het politiebureau; de muren zijn lichtgroen en ook de vloer is 'vriendelijker'.

"We proberen het een GGZ-uitstraling te geven", zegt Bal.

Bal durft niet te zeggen dat in Den Haag nooit meer een verward persoon gevaarlijk wordt. "Maar je kunt op basis van de cijfers veronderstellen dat deze aanpak vruchten gaat afwerpen", zegt hij. "Zeker op de lange termijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl