NOS Voetbal

Iraakse voetbalheld op Nederlandse amateurvelden

Osama Rashid tussen Azië Cup en Alphense Boys

"Het is wel een contrast", zegt Osama Rashid, terwijl hij het complex van Alphense Boys overziet. Als voetballer beleeft hij momenteel een periode van uitersten. Van volle tribunes tijdens de Azië Cup in Australië naar de amateurvelden in Nederland.

Rashid is na een reis van dertig uur teruggekeerd op Nederlandse bodem. Na een paar uur rust kon de Iraakse international meteen weer het veld op bij zijn club, zondag-eersteklasser Alphense Boys.

De club onthaalt hem met bloemen en felicitaties. Want het is niet gebruikelijk dat een international in Nederland bij een amateurclub speelt. Rashid heeft zijn droom om prof te worden dan ook nog niet opgegeven: "Er hebben zich wel wat clubs gemeld uit binnen- en buitenland, maar er is nog niks concreet. Dit seizoen maak ik in ieder geval af in Alphen."

Gekkenhuis

Tijdens de Azië Cup, waar Irak verrassend de halve finales haalde, maakte hij bijzondere taferelen mee. "Dat begon al bij aankomst in Sydney. Er stonden zoveel Iraakse fans op het vliegveld dat wij niet eens normaal onze bagage konden pakken. We moesten via een sluiproute naar onze bus."

Het nationale elftal van Irak speelt zijn wedstrijden onder uitzonderlijke omstandigheden. Omdat het land al jaren geteisterd wordt door oorlog is het elftal verplicht zijn interlands in Qatar of Dubai te spelen.

Rashid, die op zijn derde met zijn moeder naar Nederland vluchtte, heeft slechts een keer in Irak zelf gevoetbald. "Dat was in Bagdad. Er zaten wel 60.000 mensen in het stadion, terwijl er maar plaats was voor 45.000 mensen. De fans stonden op de atletiekbaan, een gekkenhuis", zegt hij.

Jeugd van Feyenoord

Het Iraakse avontuur van Rashid begint als hij in de jeugd van Feyenoord speelt. Terwijl hij al enkele wedstrijden voor het Nederlands elftal tot 17 jaar heeft gespeeld, wordt hij op zeker moment gepolst om voor het nationale team van Irak uit te komen. Rashid: "Ik achtte de kans dat ik het echte Nederlands elftal zou halen niet zo groot, dus de keus was niet moeilijk."

Zijn eerste interland speelt hij terwijl zijn Iraakse paspoort nog niet eens geregeld is. In een land dat verscheurd wordt door religieuze conflicten is het nationale elftal een symbool van eenheid. "De mensen zijn trots op ons. Bij ons spelen soennieten, sjiieten, christenen en Koerden zoals ik bij elkaar in een elftal", zegt Rashid. "Iedereen is gelijk en ik weet zeker dat de meeste mensen in Irak dat ook zo voelen. Het is een kleine groep mensen die het voor de rest van het land verpest."

We kregen te horen dat die fans, kinderen, later zijn geëxecuteerd door IS.

Osama Rashid

Dat voetbalsupporter zijn in Irak niet zonder gevaar is, blijkt tijdens de Azië Cup. In Australië speelt het team voor volle tribunes, bevolkt door de naar schatting 100.000 Iraakse vluchtelingen die in Australië zijn neergestreken. In Irak worden de wedstrijden goed bekeken. Maar er is ook geweld. Als na de met 1-0 gewonnen poulewedstrijd tegen Jordanië kinderen feest vieren op straat gaat het mis. Rashid: "We kregen te horen dat die fans, kinderen, later zijn geëxecuteerd door IS. Als je dat leest krijg je kippenvel."

Doden na zege op aartsrivaal Iran

En ook na de winst in de kwartfinale op aartsrivaal Iran vallen doden. "In Irak is het gebruikelijk dat als het nationale elftal wint de supporters de straat opgaan en met geweren in de lucht schieten. Dat gebeurde nu ook. Alleen zijn drie mensen dodelijk geraakt door de kogels."

In Australië besloten de voetballers hun landgenoten op te roepen om bij winst feest te vieren zonder wapens. Rashid: "Helaas hebben we daarna alleen verloren, maar we denken dat de mensen wel luisteren naar zo'n oproep."

Als helden onthaald

Irak werd uiteindelijk vierde op het toernooi. Het elftal verloor de wedstrijd om het brons van de Verenigde Arabische Emiraten. Osama Rashid zat de hele wedstrijd op de bank. Hij is nu weer terug in het veilige Europa, vijftien van zijn Iraakse teamgenoten voetballen nog steeds in Irak en zijn als helden onthaald. "Iedereen is trots in het land. En we hebben een jong team, er is nog veel mogelijk."

Terwijl zijn teamgenoten in Irak feestelijk werden onthaald, maakte Rashid zich op voor de topper in de zondag eerste klasse A, Alphense Boys - De Meern. De inbreng van de Iraakse international mocht niet baten. Alphense Boys verloor met 2-1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl