NOS Nieuws

Opluchting vrijgelaten journalist 'niet te beschrijven'

'Ik kan niet zeggen hoe opgelucht ik ben'

Journalist Peter Greste had er na 400 dagen in een Egyptische cel niet op gerekend dat hij vrij zou komen. "Ik heb er geen woorden voor hoe opgelucht ik ben", zei Greste een dag na zijn vrijlating.

"Een gevangenisbewaker zei dat ik moest vertrekken. Ik vroeg waar naartoe? Een andere gevangenis. 'Nee', zei hij, 'pak je spullen en ga'."

Gisteren kwam de Australiër onverwacht op vrije voeten. Greste werd juni vorig jaar veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan het verspreiden van valse informatie en aan het bieden van een platform aan de verboden Moslimbroederschap.

Veilig en gezond

Greste werkt voor de Arabische nieuwszender al-Jazeera, net als de twee andere journalisten die samen met hem ook zijn veroordeeld. Zij zitten nog vast en dat tempert Greste's blijdschap. "Bij alle opluchting leef ik mee met mijn collega's. Met hen moet hetzelfde gebeuren als wat mij nu is overkomen."

Helemaal onverwacht komt de vrijlating niet, want het Hof van Cassatie in Caïro bepaalde vorige maand dat het proces tegen de drie opnieuw moest. Al-Jazeera heeft onmiddellijke vrijlating van de andere twee geëist.

Greste vond het afscheid van zijn medegevangenen moeilijk. "Als je 400 dagen zo dicht bij elkaar bent geweest valt het niet mee om bij ze weg te gaan, vooral omdat je niet weet hoelang zij daar moeten blijven."

De familie van Greste in Australië reageert met vreugde. "Hij is nu op Cyprus bij zijn broer en is veilig en gezond", zegt een andere broer van de journalist. "Ik ben blij dat hij onderweg is naar huis."

Vader Greste voelt "ongeloof" over de vrijlating, zijn vrouw kan het "nauwelijks beseffen" dat Peter weer thuiskomt.

Peter Greste (R) werd samen met twee andere collega's veroordeeld

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl