NOS Nieuws

Olieprijs stijgt snel

De prijs van ruwe olie stijgt de laatste dagen fors. In de voorbije vier dagen is de prijs met 10 procent gestegen. Volgens analisten verwacht de markt dat de huidige lage prijs tot productieverlagingen leidt. Een lagere aanvoer van olie leidt dan tot hogere prijzen.

De voorbije weken werden in de Verenigde Staten de kranen van tientallen boorputten dichtgedraaid. De lage olieprijs maakte het produceren van schalieolie niet langer rendabel. De OPEC, het kartel van olieproducerende landen, besloot in november juist niet de productie te verlagen, ook al drongen diverse OPEC-landen daar wel op aan.

Pomp

De prijsstijging heeft vooralsnog geen effect op de prijs van benzine aan de pomp. Brandstofprijzen zijn gekoppeld aan termijncontracten en ruwe olie maakt maar klein deel uit van de benzineprijs.

Drie weken geleden zakte de olieprijs onder de 50 dollar voor een vat en kostte zelfs even 45 dollar. De olieprijs hing daarna een paar weken rond de 49 dollar. Sinds afgelopen vrijdag steeg de olieprijs van 49 dollar naar meer dan 54 dollar.

Een half jaar geleden kostte een vat ruwe Brent-olie nog meer dan 110 dollar. In een paar maanden tijd is de prijs meer dan gehalveerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl