Originele exemplaren Magna Carta verenigd

Legendarische documenten na 800 jaar herenigd

De enige vier overgebleven exemplaren van de Magna Carta uit 1215 zijn voor het eerst samengebracht. De legendarische documenten worden de komende drie dagen tentoongesteld in de British Library in Londen.

De Magna Carta wordt gezien als het begin van de democratie in Groot-Brittannië.

Het is dit jaar 800 jaar geleden dat de Engelse koning Jan zonder Land onder druk van ontevreden edellieden de Magna Carta tekende. De tekst bevat enkele rechtsbeginselen die vandaag de dag nog steeds geldig zijn.

Zo spraken ze af dat er niemand boven de wet staat, zelfs de koning niet. Ook werd vastgelegd dat belastingen niet willekeurig mogen zijn en dat niemand kan worden vastgezet zonder een vorm van proces.

Een van de vier exemplaren van de Magna Carta

De Magna Carta vormde een inspiratiebron voor de opstellers van verschillende beroemde documenten, zoals de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring van Thomas Jefferson en de Franse Grondwet van 1791.

De British Library is de eigenaar van twee van de vier originele exemplaren. De andere twee liggen in de kathedraal van Lincoln en in die van Salisbury.

Bezoek

De belangstelling om de documenten van dichtbij te kunnen zien, is groot. Meer dan 40.000 mensen hebben zich aangemeld voor een bezoek. De meesten worden teleurgesteld. Omdat de documenten kwetsbaar zijn, mogen in drie dagen tijd maar 1215 mensen naar binnen. Dat aantal komt overeen met het jaar waarin de Magna Carta is opgesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl