Koolmonoxide kan vrijkomen door een fout bij het installeren van een cv-ketel
NOS Nieuws

Campagne tegen 'sluipmoordenaar' koolmonoxide

De brandweer en de Brandwonden Stichting starten vandaag een campagne over het gevaar van koolmonoxide. Jaarlijks komen er door het vrijkomen van dit gas elf mensen om en moeten honderden mensen naar de spoedeisende hulp of in het ziekenhuis worden opgenomen.

In meer dan de helft van de gevallen zijn de slachtoffers in een woning vergiftigd geraakt. Meestal komt dat door defecten aan afvoerpijpen, schoorsteenkanalen of een fout bij het installeren van een kachel of cv.

De brandweer adviseert iedereen mee te doen aan een test, waarbij je zelf kan zien hoeveel risico je loopt.

Kleur- en geurloos

Koolmonoxide is geur- en kleurloos. Het komt vrij bij verbranding in open haarden, kachels, geisers, kooktoestellen en cv's. Blootstelling aan een te hoge concentratie voelt eerst aan als een griepje: je krijgt hoofdpijn en wordt misselijk en moe. Verdere blootstelling kan tot bewusteloosheid, hersenbeschadiging en uiteindelijk de dood leiden.

Gisteren zijn in een huis in Schinveld een dode man en vrouw gevonden die mogelijk door koolmonoxidevergiftiging zijn omgekomen. De politie rook een vreemde lucht in huis. Het onderzoek naar de dood van de twee loopt nog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl