NOS Nieuws

Rabobank voorspelt flinke stijging hypotheekrente

Rabobank verwacht stijging hypotheekrente

De komende jaren zal de hypotheekrente flink gaan stijgen. Dat voorspelt de financiële topman van de Rabobank, Bert Bruggink. Als gevolg van hogere eisen aan de financiële buffers van banken gaat de hypotheekmarkt op de schop. Dat heeft gevolgen voor banken, geldschieters, consumenten en de rente.

Banken gaan een deel van hun hypotheekportefeuille verkopen aan investeerders en institutionele beleggers, die de nieuwe kapitaalverschaffers worden. Banken worden meer een soort tussenpersonen. Beide marktpartijen maken kosten en willen verdienen aan hypotheken, dus gaat de winstmarge omhoog en daarmee de hypotheekrente.

Laag niveau

De rente op onroerend goed ligt momenteel op een historisch laag niveau. Voor een hypotheek die 10 jaar vaststaat, ligt de rente rond 3 procent. De huidige renteopslag van de bank, de winstmarge, is circa 1 procent. Als de nieuwe kapitaaleisen voor banken een feit zijn zal vanaf 2017 de renteopslag verdubbelen.

De consument is in dat geval bij de huidige hypotheekmarktrente geen 3 maar 4 procent kwijt, een kwart meer. Bij een hypotheek van 200.000 euro bedraagt de rente dan niet 500 maar 660 euro per maand. ING en ABN Amro doen geen uitspraken over de hypotheekrente die zij de komende jaren verwachten.

Bruggink: beleggers willen ook verdienen

Hogere buffers

De Rabobank is marktleider op de hypotheekmarkt en heeft momenteel ruim 200 miljard euro aan hypotheken in de boeken staan. Dat is bijna eenderde van de hele Nederlandse hypotheekmarkt. Banken zoeken mogelijkheden om dat af te bouwen of in elk geval niet te vergroten, omwille van de nieuwe buffereisen.

Strengere en hogere kapitaaleisen van toezichthouders dwingen banken om hogere buffers aan te leggen. Voor elke uitgeleende euro, dus ook van hypotheken, moet straks 10 tot 20 cent aan direct opvraagbaar kapitaal staan. Dat was ooit 3 cent maar is inmiddels opgetrokken naar 4 à 5 cent. Bufferkapitaal is in feite stilliggend geld dat je in huis moet hebben en kunt inzetten bij financiële tegenvallers. Dat kapitaal kan dus niet uitgeleend worden.

Vorig jaar heeft de Rabobank al een pakket hypotheken van enkele miljarden euro's verkocht aan beleggers. Buitenlandse institutionele beleggers zouden interesse hebben om te beleggen in Nederlandse hypotheken, omdat ze als een veilige en goed renderende belegging worden gezien. Nederlanders lossen trouw af en er zijn weinig wanbetalingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl