NOS Nieuws

Mogelijk unieke beelden van Michelangelo ontdekt

  • Fitzwilliam Museum
    Detail van een van de bronzen beelden
  • Fitzwilliam Museum
    Deze twee beelden zijn mogelijk de enige bronzen sculpturen van Michelangelo die bewaard zijn gebleven

Het Fitzwilliam Museum in Cambridge heeft mogelijk de enige bronzen beelden gevonden van de Italiaanse kunstenaar Michelangelo Buonarroti.

De sculpturen tonen naakte mannen op een panter en zijn ongeveer 1 meter hoog. In de negentiende eeuw werden ze al toegeschreven aan Michelangelo, maar dat werd later in twijfel getrokken. De werken waren niet gesigneerd en ook de herkomst was onduidelijk. De afgelopen 120 jaar werden ze aan verschillende kunstenaars toegeschreven, onder wie de Nederlandse beeldhouwer Van Tetrode.

Unieke bronzen beeldjes van Michelangelo

Schets

Dat veranderde afgelopen najaar toen een professor uit Cambridge een tekening van een leerling van Michelangelo nog eens goed bekeek. In een hoekje van het papier ontdekte hij een afbeelding van een gespierde jongeman op een panter.

Het was al bekend dat de student een schets van zijn leermeester had nagetekend. De professor concludeerde daarom dat Michelangelo een ontwerp had gemaakt voor een beeld van een man die een panter berijdt.

De tekening van een leerling van Michelangelo toont diens schets van een gespierde man op een panter

Bovendien lijkt de anatomie van de beelden erg op die van andere sculpturen van Michelangelo uit het begin van de zestiende eeuw. Hij had in die periode net de laatste hand gelegd aan de enorme David en zou vervolgens het plafond van de Sixtijnse Kapel beschilderen.

Het Fitzwilliam Museum gaat nog verder onderzoek doen naar de twee beelden. In juli moet duidelijk zijn of het echt om Michelangelo's gaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl