Jérôme Champagne trekt zich vanwege een gebrek aan steun terug uit de race om het FIFA-voorzitterschap.
NOS Voetbal

Champagne kan geen FIFA-voorzitter meer worden

Jérôme Champagne is niet langer in de running voor het voorzitterschap van de FIFA. De 56-jarige Fransman heeft bekendgemaakt dat hij de benodigde vijf steunbetuigingen van nationale bonden niet heeft kunnen binnenhalen.

Champagne was vorig jaar de eerste die zich meldde als uitdager van de huidige preses Sepp Blatter, maar kreeg uiteindelijk slechts drie landen achter zich. Om die reden trok ook David Ginola zich al terug.

Volgens Champagne had hij in eerste instantie voldoende steun, vooral in Europa. "Er is van alles aan gedaan om de enige onafhankelijke kandidaat te elimineren. In het geheim zijn steunbetuigingen uitgedeeld aan de andere kandidaten, waardoor ik vooral in Europa steun ben kwijtgeraakt."

Van Praag, Figo, prins Ali en Blatter

De rijen zijn nu gesloten. Er kunnen geen nieuwe kandidaten meer bij komen. De FIFA heeft bevestigd dat de strijd om het voorzitterschap zal gaan tussen Michael van Praag, de Portugese oud-voetballer Luis Figo, de Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein en Blatter, die op 78-jarige leeftijd voor een vijfde termijn als voorzitter gaat.

De ethische commissie van de mondiale bond neemt tien dagen de tijd om de integriteit van Blatter, Van Praag, Figo en prins Ali van Jordanië te controleren. Zodra dat is afgerond, maakt het verkiezingscomité officieel de namen bekend van de deelnemers aan de verkiezingsstrijd.

Op 29 mei kiezen de 209 landen die zijn aangesloten bij de mondiale voetbalfederatie een voorzitter voor de komende vier jaar.

De landen die nu Michael van Praag steunen, hadden anders vrijwel zeker Champagne gesteund.

NOS-commentator Arno Vermeulen

Van Praag en Champagne vergelijkbaar

Arno Vermeulen, voetbalcommentator bij de NOS, denkt dat Champagne de vijf steunbetuigingen wel had gehaald als Van Praag zich niet verkiesbaar had gesteld. "De landen die nu Van Praag steunen, hadden anders vrijwel zeker Champagne gesteund."

Vermeulen gaat verder: "Ze hadden een beetje hetzelfde profiel. Allebei uit Europa, Van Praag is van de UEFA en Champagne van de FIFA, allebei bestuurder geweest. De andere kandidaten wijken toch meer af."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl