Een snelweg bij San Francisco
NOS Nieuws

Obama wil miljarden in infrastructuur steken

President Obama wil de komende zes jaar 478 miljard dollar extra investeren in wegen, bruggen en andere infrastructuur. Dat geld moet worden opgebracht door Amerikaanse multinationals, door hun eenmalig 14 procent belasting te laten betalen over die winsten die ze in het buitenland hebben verdiend.

Obama presenteert vandaag zijn belastingplan voor 2016. Daarin komt hij tegemoet aan de wens van de Democraten om belastingvlucht van het bedrijfsleven tegen te gaan. Zo wil hij de winstbelasting in eigen land verlagen van 35 naar 28 procent.

Om zijn plannen erdoor te krijgen, heeft Obama steun van Republikeinen nodig; die zijn in beide kamers van het Congres in de meerderheid. Een woordvoerder van de Republikeinen reageerde sceptisch op Obama's voorstellen.

De financiering van het federale wegenstelsel is al jaren een heet hangijzer. Dat er iets moet gebeuren, daar is iedereen het wel over eens, maar niet over de financiering daarvan. Vooral in het Republikeinse kamp staan politici kritisch tegenover elke belastingverhoging. Obama probeerde gisteren de kritiek voor te zijn: "Als de Republikeinen een beter idee hebben, moeten ze daarmee naar voren komen", zei hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl