De kandidaat van het FN, Sophie Montel, brengt haar stem uit
NOS Nieuws

Front National wint stemmentest Frankrijk

De rechts-populistische partij Front National heeft de eerste ronde van regionale verkiezingen in het Franse departement Doubs gewonnen. De partij kreeg 32 procent van de stemmen.

Doordat Front National (FN) geen absolute meerderheid heeft behaald, komt er komende zondag een tweede ronde. Die gaat tussen Front National en de partij die tweede werd, de Parti Socialiste (PS) van president Hollande. De kandidaat van PS kreeg 28 procent van de stemmen.

Er staat een zetel voor het Franse parlement, de Assemblée Nationale, op het spel. Die is vrijgekomen doordat een van de parlementariërs van Doubs, Pierre Moscovici, in november eurocommissaris voor Economische en Financiële Zaken, Belastingen en Douane is geworden.

Regionale verkiezingen

De regionale verkiezing was de eerste stembusgang sinds de terreuraanslagen in Parijs in januari. In maart zijn er in het hele land regionale verkiezingen en de verkiezingen in Doubs worden als een voorproefje gezien.

De aanslagen hebben veel invloed gehad op de verkiezingen. FN besteedde in zijn campagne veel aandacht aan moslimextremisme. Dat heeft de partij in Doubs geen windeieren gelegd.

Tegelijkertijd waarderen veel Fransen het optreden van president Hollande na 'Charlie Hebdo'. Zijn partij deed het de afgelopen maanden erg slecht in de peilingen, maar nu is Hollande weer wat populairder geworden.

Correspondent Ron Linker verwacht dat de PS de verkiezingen uiteindelijk zal winnen. "FN kreeg nu de meeste stemmen, maar het is de vraag wat er gebeurt met de stemmers van de verliezers van de volgende ronde. Alleen de eerste twee partijen doen mee aan de tweede ronde. Waarschijnlijk krijgt PS een deel van de stemmen van de verliezers, waardoor die partij als winnaar uit de bus komt."

Volgens Ron Linker is de uitslag in Doubs goed nieuws voor de PS. "Hollande doet het nog steeds slecht in de landelijke peilingen, dus zijn partij zal wel verliezen. Maar gezien Doubs verliest hij mogelijk wel iets minder dan gevreesd. FN kan zich nog niet rijk rekenen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl