De tafel van Studio Voetbal van 1 februari
NOS Voetbal

'De Boer moet afscheid nemen bij mislopen titel'

Het povere spel van Ajax, de ontsnappingen van PSV en FC Twente en de Chinese overname van ADO Den Haag. De gasten bij Studio Voetbal hadden wederom genoeg gespreksstof. Om nog maar te zwijgen over de onrust in Utrecht en de kandidatuur van Michael van Praag.

Te gast was Peter Bosz, die eerder op de dag met zijn ploeg Ajax met 1-0 versloeg. Daarmee besliste de trainer van Vitesse wellicht de titelstrijd, want het gat tussen PSV en Ajax bedraagt nu negen punten. En op de overwinning van Vitesse viel volgens de gasten helemaal niets af te dingen. Wel was men eensgezind dat matchwinner Uros Djurdjevic duidelijk hands maakte bij zijn treffer.

"Jullie staan zeven plaatsen te laag", sprak Pierre van Hooijdonk over Vitesse, dat momenteel tiende staat. "Met PSV beschikken jullie over de beste selectie." Bosz, die het daarmee niet eens was: “We lopen te worstelen met de spitspositie. Als je voorin scoort, dan ontzie je ook je verdediging."

De kracht ligt volgens Bosz op het middenveld en daarbij is Marko Vejinovic een belangrijke pion. "Het middenveld is erg aanvallend ingesteld. We staan daar met Vejinovic als meest verdedigende middenvelder. Hij is eigenlijk een ‘tien’ maar zijn beste positie kan voor de verdediging zijn. Dat betekent dat hij verdedigend een hoop bij moet leren. Met Rob Maas is hij veel bezig om zichzelf goed te positioneren."

'Vejinovic beste voor de verdediging'

Ik denk als ze tweede of derde worden, dat het tijd wordt voor een vertrek.

Co Adriaanse over Frank de Boer

Na de mindere periode van Ajax, wakkert ook de discussie over de situatie van trainer Frank de Boer weer aan. "Ik denk als ze tweede of derde worden, dat het tijd wordt voor een vertrek. Zeker als er weer één of twee spelers verkocht gaan worden. Dan moet hij het kunstje wéér flikken. Dan wordt het misschien tijd voor De Boer om uit elkaar te gaan", oordeelde Adriaanse.

Van Hooijdonk: "Ik heb vorig seizoen al gezegd dat het zijn laatste jaar zou zijn, maar dat bleek niet het geval. Maar ik denk dat ze het sprookje dat ze kunnen aanhaken bij de Europese top eens moeten uitblazen. Dat is onrealistisch. Vier keer op rij kampioen worden is fantastisch, maar telkens gingen er weer twee spelers weg. De vervangers hebben iedere keer niet gebracht wat je zou verwachten."

'Bij mislopen titel tijd voor vertrek De Boer'

Als iemand een penalty heel hard schiet, dan getuigt het niet van zekerheid.

Pierre van Hooijdonk over Memphis Depay

Waar Ajax in de hoek zit waar te klappen vallen, leek PSV afgelopen weekeinde juist het geluk van een aanstaande landskampioen te hebben. Met 2-1 werd Willem II na een spectaculaire slotfase ternauwernood verslagen. Al zag het er op het eerste gezicht na een gemiste strafschop van Memphis Depay somber uit.

"Als iemand een penalty heel hard schiet, dan getuigt het niet van zekerheid. Depay beheerst binnenkant voet ook goed, dan kun je ook een goede penalty nemen. Als je een keer een stiftje mist, dan ligt er daarna veel druk op", aldus penaltyspecialist Van Hooijdonk.

"Dan ga je doen wat meeste mensen eigenlijk willen: de bal 'door' het net schieten. Ik zou liever hebben dat hij gaat voor de zekerheid in zijn trap."

'Depay beheerst binnenkant voet goed'

We zijn geneigd hard te gaan lachen, zoals bij Vitesse. Maar ik denk dat City het beste voorbeeld is.

Pierre van Hooijdonk over de overname van ADO Den Haag

Lang heerste er onzekerheid in Den Haag, maar afgelopen week kwam de overname van ADO Den Haag dan toch rond. De nieuwe Chinese eigenaar sprak duidelijke taal: ADO moet op Europees niveau gaan aanspreken.

"Ik weet niet hoeveel miljoenen hij achter de hand heeft. Je kunt wel geld hebben, maar je moet het ook goed besteden en de juiste aankopen doen. Een idee hebben en een trainer die dat uit kan voeren", sprak Adriaanse. “Ik weet niet of dat ooit zal gebeuren. Twente en AZ wilden dat ook, zijn ook kampioen geworden, maar dat is wat anders dan je definitief aan de top vestigen."

Van Hooijdonk wil de nieuwe eigenaar een eerlijke kans geven: "We zijn geneigd hard te gaan lachen, zoals bij Vitesse. Maar ik denk dat City het beste voorbeeld is."

'Zijn geneigd hard te gaan lachen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl