Douwe de Vries maakt zijn debuut op de WK allround

De Vries en Joling verrassen zichzelf met WK-tickets

Jorrit Bergsma en Wouter olde Heuvel stelden bij de wereldbeker in Hamar teleur op de 1.500 meter en Douwe de Vries deed wat hij moest doen. En zo zal het gaan gebeuren dat een 32-jarige schaatser uit Heerenveen zijn debuut gaat maken op de WK allround. "Ik had mezelf niet bovenaan het lijstje staan, als ik eerlijk ben."

Na de 5.000 meter op zaterdag had De Vries een achterstand van 1,55 seconden op Bergsma. "Jorrit dacht gisteren dat hij er was, maar ik dacht er anders over. Niet om arrogant te doen, maar als je onze tijden kent dan weet je wat ik bedoel", zei De Vries. "Het was onwijs spannend. Die jongens reden toch wel echt hard. En normaal als Wouter in goeden doen is, dan kan hij ook een goede tijd rijden."

Toch was de vreugde ver te zoeken bij de rijder van Lotto-Jumbo. Hij reageerde erg ingetogen. "Ik ben blij, maar het is een beetje dubbel", doelde hij op het feit dat zijn teamgenoot Olde Heuvel het niet haalde. "Ik ga niet meteen een gat in de lucht springen. Ik vier het op mijn eigen manier."

De Vries gaat gaat samen met Sven Kramer en Koen Verweij op 7 en 8 maart van start op de WK in Calgary.

Douwe de Vries blij met WK-ticket

Ook bij de vrouwen was er enigszins verbazing bij de 'winnares'. Marije Joling wist namelijk pas een week dat ze nog kans kon maken op de WK allround. "Bij de NK allround werd ik gediskwalificeerd. Alleen de eerste vijf van dat toernooi hadden kans op het wereldkampioenschap", legde Joling uit.

Joling maakte vorige week bij de selectiewedstrijden in Heerenveen een sterke indruk. En omdat Marrit Leenstra toch afzag om deel te nemen aan de strijd om het WK-ticket, werd ze door de selectiecommissie van de KNSB alsnog toegevoegd aan de voorselectie.

Joling mocht 1,62 verspelen op Achtereekte. "Met nog drie rondjes te gaan wist ik dat ik het heel moeilijk ging krijgen. Dat het dan zo close is. Gelukkig in mijn voordeel, maar toen ik over de finish kwam wist ik niet of het gelukt was", aldus Joling, die samen met Ireen Wüst en Linda de Vries begin maart naar Canada mag afreizen.

Ze bleef Achtereekte 0,05 seconden voor in het klassement over 1.500 en 3.000 meter. Jorien Voorhuis en Diane Valkenburg deden niet meer mee in de strijd. "Vijfhonderdste is niks. Meer geluk dan wijsheid, om het dan maar zo te zeggen. Ik heb er alles uitgehaald wat ik kon. Geplaatst voor de WK afstanden en voor de WK allround."

Joling: alles eruit gehaald wat ik kon

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl