Jordanië wil de straaljagerpiloot ruilen tegen terroriste Sajida al-Rishawi
NOS Nieuws

Jordanië herhaalt aanbod gevangenenruil met IS

Jordanië is nog altijd uit op een gevangenenruil met Islamitische Staat, om de Jordaanse piloot Muath al-Kaseasbeh vrij te krijgen. De autoriteiten in Amman hebben de onthoofding door IS van de eveneens gevangen Japanse journalist Kenji Goto streng veroordeeld.

Jordanië benadrukt dat het al het mogelijke heeft gedaan om Goto vrij te krijgen.

Video

In de video waarop de onthoofding van de Japanner te zien is, wordt naar verluidt met geen woord gesproken over het lot van de Jordaanse piloot. Dat baart de betrokkenen zorgen, omdat IS bij eerdere onthoofdingsvideo's wél melding maakte van de nog levende gijzelaars.

Jordanië bood vorige week aan een Iraakse terreurgevangene te ruilen tegen de piloot. Maar IS wilde alleen de Japanner ruilen tegen de terroriste. Jordanië kreeg slechts de verzekering dat de piloot niet zou worden gedood als de gevangenenruil doorging.

Omdat IS geen bewijs leverde dat de piloot nog in leven was, ging de gevangenenruil donderdag niet door.

Geheim

Volgens Jordaanse bronnen onderhandelt de regering in het diepste geheim met tribale leiders in Irak over de uitruil van de piloot.

Al-Kaseasbeh stortte op 24 december neer in zijn F-16, tijdens een missie boven Irak. IS-strijders namen hem direct gevangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl