Djokovic schrijft historie in Melbourne

Djokovic wint Australian Open

Novak Djokovic heeft voor de vijfde keer de Australian Open gewonnen, een record sinds de invoering van het proftennis in 1968 (de zogenaamde 'open era'). De Servische nummer één van de wereld pakte zijn vijfde titel dankzij een zege op Andy Murray: 7-6 (5), 6-7 (4), 6-3, 6-0. De Schot moest in Melbourne voor de derde keer de hoofdprijs aan Djokovic laten.

De Serviër begon beter, kwam twee keer een break voor, maar Murray bleek bereid om voor elk punt te knokken. De Schot sleepte er na een uur een tiebreak uit. Daarin waren beiden niet op hun best en maakte de Schot de duurste fout; op 5-5 sloeg hij staand aan het net een volley onnodig uit. Na opnieuw een Schotse fout was de set voor Djokovic.

Hoge pieken, maar ook diepe dalen

Beide spelers haalden hoge pieken in de tweede set, maar bleven desondanks ook slordig. Niemand kon domineren. Murray verspeelde een 2-0 voorsprong, maakte vervolgens een 2-4 achterstand goed, miste op 5-4 een setpunt en overleefde op 5-5 drie breakpoints. Een tweede tiebreak bleek onvermijdelijk. Die besliste de Schot in zijn voordeel dankzij onder meer vijf winners.

Ook in de derde set maakte Djokovic een 0-2 achterstand goed en na opnieuw een break kwam hij op 5-3, waarna de Serviër de voorsprong niet meer weggaf. De al dik drie uur durende slijtageslag had bij beiden zijn tol geëist, maar het meeste bij Murray. Na vroege breaks in de vierde set kon de Schot zich niet meer oprichten en ging de wedstrijd uit als een nachtkaars.

Djokovic in illuster rijtje

Djokovic, die in de halve finales tegen Stan Wawrinka de vijfde set ook met 6-0 had gewonnen, veroverde in Melbourne zijn achtste grandslamtitel en kwam daarmee op gelijke hoogte met de tennislegendes Ken Rosewall, Fred Perry, Ivan Lendl, Jimmy Connors en Andre Agassi.

Vijfde Australian Open-titel Djokovic

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl