NOS Nieuws

Betogers keren terug op straat in Hongkong

  • AFP
    Duizenden mensen demonstreren in Hongkong voor meer democratie. Ze dragen een gele paraplu, symbool van het verzet.
  • AFP
    Deelnemers aan de protestactie delen flyers uit aan voorbijgangers

In Hongkong zijn duizenden mensen de straat opgegaan om te demonstreren voor democratische hervormingen. Voor het eerst sinds de grootschalige protesten van afgelopen jaar, is er weer een zee van gele paraplu's te zien in het zakelijke centrum van de stad.

Zo'n 2000 politieagenten houden in de gaten of de betogers geen wegen versperren of tentenkampen opzetten, zoals vorig jaar gebeurde. Die zogeheten Occupy Central-manifestatie werd na 2,5 maand door de politie beëindigd.

De betogers bleven met lege handen achter; hun eis dat er in 2017 vrije verkiezingen zouden plaatsvinden voor de nieuwe bestuurder van Hongkong, is niet ingewilligd. De autoriteiten in Peking bepalen wie zich verkiesbaar mag stellen.

Pepperspray

De gele paraplu's werden een symbool voor het protest in Hongkong. De betogers gebruikten de paraplu's om zichzelf te beschermen tegen de pepperspray van de politie.

De organisatoren verwachten vandaag een opkomst van 50.000 demonstranten. Het wordt een vreedzaam protest, zonder verdere acties, benadrukken ze.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl