President Mugabe van Zimbabwe wordt beëdigd als voorzitter van de Afrikaanse Unie op de top in Addis Abbeba
NOS Nieuws

Afrikaanse leiders: Strafhof moet zaken laten vallen

Leiders van de Afrikaanse Unie willen dat het Internationaal Strafhof de zaak tegen de Soedanese president Mohammed al-Bashir laat vallen of ten minste opschort. Ook de aanklacht tegen de Keniaanse vicepresident William Ruto moet van tafel, zeggen de leiders in een gezamenlijke verklaring na hun top in Ethiopië.

Het Strafhof, dat in Den Haag zetelt, heeft het uitsluitend gemunt op Afrika, staat in de verklaring. Daarom willen de Afrikaanse leiders dat de wettelijke grondslagen van het Hof grondig worden aangepast. Anders dreigen veel Afrikaanse landen af te haken als lid van het Strafhof.

Alleen Afrikanen

Het Hof heeft sinds de oprichting in 2002 alleen Afrikanen aangeklaagd. Overigens is de helft van de acht zaken waarin vervolging is ingesteld, aangedragen door Afrikaanse regeringen.

Het Strafhof heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd voor president al-Bashir die wordt beschuldigd van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden in de regio Darfur.

De Keniaan Ruto is aangeklaagd wegens het aanzetten tot moord op en vervolging van politieke tegenstanders na de verkiezingen in 2007.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl