Een herdenking vorig jaar van een Tibetaan die zichzelf in brand had gestoken
NOS Nieuws

Hoge beloning voor tips over terrorisme in Tibet

De Chinese autoriteiten hebben beloningen tot ruim 42.000 euro uitgeloofd voor tips die, zoals zij zeggen, gewelddadige terroristische aanvallen in onder meer Tibet voorkomen.

Het staatspersbureau Xinhua meldde dat de beloningen zijn bedoeld voor gevallen waarin sprake is van activiteiten van buitenlandse terreurorganisaties en van "de verspreiding van religieus extremisme" in een gebied waar veel etnische spanningen zijn.

Zelfverbrandingen

De Chinese regering begon afgelopen mei een offensief tegen terrorisme, na een reeks aanslagen in onder meer de provincie Xinjiang, waar veel Oeigoeren wonen die zich onderdrukt voelen door de Chinese overheid. Daarbij zijn honderden mensen omgekomen. De beloningen gelden ook daar.

Maar tot nu toe heeft dit soort aanslagen niet plaatsgevonden in Tibet. Wel zijn er zelfverbrandingen en protesten tegen de Chinese onderdrukking.

Wolf in schaapskleren

Mensenrechtenorganisaties hebben de laatste tijd kritiek geuit op een wetsvoorstel dat de autoriteiten in Tibet nog meer bevoegdheden geeft. Daarin zijn bijvoorbeeld "gedrag, gedachten of uitspraken" verboden die "de staat kunnen ondermijnen".

China houdt vol dat de regio in 1950 "vreedzaam is bevrijd" en er is sindsdien dankzij de Chinezen veel vooruitgang geboekt in een straatarme regio. De dalai lama, de spirituele leider in ballingschap, zou een wolf in schaapskleren zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl