De Britse wiskundige Alan Turing kreeg wel gratie na zijn veroordeling voor homoseksualiteit
NOS Nieuws

Massale steun voor rehabilitatie Britse homo's

Al zo'n 85.000 mensen hebben een online petitie getekend die oproept om homoseksuelen te rehabiliteren die onder oude anti-homowetten in Groot-Brittannië zijn veroordeeld. Onder de ondertekenaars van de petitie zijn ook bekende Britten als acteur en schrijver Stephen Fry.

Naar schatting bijna 50.000 Britten zijn in het verleden veroordeeld voor "ernstige onzedelijkheid". In 1967 werd de anti-homowetgeving geschrapt, maar de veroordeelden zijn nooit gerehabiliteerd. Er zouden nog zo'n 15.000 van hen in leven zijn.

Alan Turing

Aanleiding voor de online petitie is de film over het leven van Alan Turing, een beroemde Britse wiskundige die vanwege zijn homoseksualiteit werd veroordeeld en zelfmoord zou hebben gepleegd, maar in 2013 van koningin Elisabeth postuum gratie kreeg. De initiatiefnemers van de petitie willen dat die gratie er ook komt voor soortgelijke slachtoffers van de anti-homowetten.

Van Alan Turings verhaal is vorig jaar de film The Imitation Game gemaakt, waarin de Brit Benedict Cumberbatch de hoofdrol speelt. Ook Cumberbatch heeft de online petitie ondertekend.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl