Japanners lezen een extra editie van een krant
NOS Nieuws

Obama vindt onthoofding Goto barbaars

De Japanse premier Abe heeft zijn diepe verontwaardiging uitgesproken over de dood van de Japanse gijzelaar Kenji Goto, die hoogstwaarschijnlijk is onthoofd door de terreurgroep Islamitische Staat. De Amerikaanse president Obama sprak in een verklaring van een "barbaarse daad".

Abe noemde Goto's executie iets "immoreels dat ik onvergeeflijk vind". Hij deed dat na afloop van een spoedzitting van de Japanse regering. NOS-correspondent Kjeld Duits zegt Abe nog nooit zo emotioneel te hebben gezien.

"Japan zal samenwerken met de internationale gemeenschap om de verantwoordelijken voor de rechter te brengen", aldus de premier, die herhaalde dat zijn land nooit zal toegeven aan de eisen van terroristen. Japan onderzoekt nog of de onthoofdingsvideo authentiek is, maar volgens minister van Defensie Nakatani lijkt dat het geval te zijn.

Premier Abe: ik zal de terroristen nooit vergeven

Een vriend van de journalist toonde volgens Duits onbegrip over de gruweldaad van IS, de tweede onthoofding van een Japanner in een week tijd. Vooral omdat Japan volgens deze vriend geen oorlog voert tegen IS.

Goto is erg populair in Japan, zegt Duits. Dat komt vooral door het feit dat hij zich als oorlogscorrespondent vrijwel uitsluitend bezig houdt met het lot van kinderen in conflictgebieden.

Piloot

Eerder deze week onderhandelde de Jordaanse regering met IS over de vrijlating van een piloot en van Goto. In ruil daarvoor was Jordanië bereid een Iraakse vrouw vrij te laten, maar dan moest wel duidelijk zijn dat piloot al-Kaseasbeh nog in leven was.

Dat levensteken bleef uit. Het is volstrekt onduidelijk hoe het met de piloot gaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl