Een inwoner in het centrum van Debaltsevo, anderhalve week geleden
NOS Nieuws

Vredesoverleg over Oekraïne levert niets op

Vredesoverleg over Oekraïne in de Wit-Russische hoofdstad Minsk heeft niets opgeleverd. De Oekraïense onderhandelaar Koetsjma, de oud-president, verliet het overleg na vier uur. Hij beschuldigde de vertegenwoordigers van de separatisten ervan dat ze niet wilden praten over een wapenstilstand en dat ze onredelijke ultimatums stelden.

Eerder vandaag was er telefonisch overleg tussen president Poetin, bondskanselier Merkel en president Hollande over de toestand in Oekraïne. Volgens het Kremlin waren de gesprekspartners het erover eens dat de wapens zo snel mogelijk moeten zwijgen en dat de zware wapens uit het oorlogsgebied Donbass moeten worden teruggetrokken.

De wereldleiders vestigden hun hoop op het overleg in Minsk, dat uren later mislukte.

Debaltsevo

De gesprekken vonden plaats tegen de achtergrond van de oplaaiende strijd in het oosten van Oekraïne. Vooral in Debaltsevo wordt hevig gevochten tussen het regeringsleger en de separatisten. De rebellen proberen Debaltsevo, dat tussen hun bolwerken Donetsk en Loegansk ligt, in handen te krijgen.

Geweld Oost-Oekraine laait weer op

De regering in Kiev zegt dat vijftien militairen en twaalf burgers vannacht bij de strijd om de stad zijn omgekomen. Een deel van Debaltsevo is al door de rebellen veroverd. Zo'n 1000 van de 25.000 inwoners zouden zijn geëvacueerd. De rebellen beschuldigen het regeringsleger ook van het doden van burgers. Zo zouden gisteren vijf mensen zijn gedood die stonden te wachten op het uitdelen van hulpgoederen.

De humanitaire situatie in Debaltsevo is volgens de rebellen slecht. Ze zeggen dat veel inwoners zonder water, gas en stroom zitten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl